Mnogi od nas znaju koje sastojke žele da pronađu na etiketama proizvoda za negu kože - vodeći se time da hijaluronska kiselina hidrira, vitamin C daje dodatni sjaj - ali šta je sa sastojcima koje želimo da izbegnemo? 

Neke od hemikalija skrivenih u našim serumima, maskama i hidratantnim sredstvima mogu da imaju štetan uticaj na životnu sredinu nakon što su oprane sa naših lica, otišle u kanalizaciju i na kraju u naše okeane, gde mogu da oštete morski život.

(Kako (riblji) kolagen može da bude vaš najbolji beauty saveznik za svežu i negovanu kožu)

Srećom postoje brojne "zelene" alternative, koje su dovoljne za vašu dnevnu negu, bez da štete bilo kome.

Mi vam otkrivamo 6 sastojaka proizvoda u dnevnoj rutini i negi kože koji su eko-toksični.

Oksibenzon i oktinoksat

Možda ste već čuli za oksibenzon i oktinoksat, nakon što je prošle godine na Havajima usvojen zakon o zabrani dve hemikalije koje se obično nalaze u kremama za sunčanje. Veruje se da ove dve hemikalije imaju štetan uticaj na koralne grebene, povećavajući njihovu osetljivost na beljenje i sprečavajući njihov rast. Naravno, zaštita vaše kože od sunca je važna, ali postoji veliko bogatstvo mineralnih i netoksičnih krema za sunčanje koje možete koristiti.

Triclosan

Triclosan je antibakterijski agens koji se ponekad nalazi u pasti za zube, šamponu, sapunu, i sredstvima za čišćenje ruku i pranje lica. Utvrđeno je da je toksičan za vodene bakterije, smatra se da ima posebno negativan efekat na alge. I nije samo za morski život štetan. FDA je zapravo zabranila prodaju antiseptičkih ispirača koje sadrže triklosan u SAD-u zbog svojih potencijalnih rizika po ljudsko zdravlje, i dok EU to postepeno povlači, prestali su je zabranjivati. Dakle, za sebe i za okolinu, razmislite o pronalaženju drugog načina za pranje ruku.

Parabeni

Ako znate išta o pokretu čiste lepote, gotovo ste sigurno čuli za parabene. Porodica konzervansa koja se široko koristi u negi kože, veruje se da ometa funkciju hormona, iako neki dermatolozi tvrde da mala količina parabena koja se koristi u kozmetičkim proizvodima ne može da ima značajan (toksičan) efekat. Međutim, sve se više veruje da one imaju negativan uticaj na životnu sredinu, jer njihova sveprisutna upotreba u kozmetici znači da se one ispuštaju u vodene puteve i nađene su u morskim sisarima. Zbog kontroverzi oko njih i dostupnosti alternativnih konzervansa, mnogi brendovi lepote su odlučili da ipak prestanu da ih koriste.

Siloxanes

Siloksani su deo porodice silikona, koji su pronašli put ka proizvodima za negu kože, kao što su hidratantne kreme, prajmeri ​​i serumi zahvaljujći svojoj sposobnosti da izglađuju i omekšavaju. Ali da li su oni bezopasni? Norveška je predvodila istraživanje o efektima siloksana, nakon što su visoki nivoi nađeni na nekoliko lokacija u nordijskim zemljama. Još uvek traju istraživanja da bi se utvrdio stepen njihove štetnosti, ali se smatra da se siloksani mogu bioakumulirati u vodenim lancima hrane, što ih čini toksičnim za ribe i druge organizme. U svakom slučaju, i dalje možete dobiti svilenkasto glatku kožu bez njih.

Plastične mikrogranule

Plastične mikrogranule su zabranjene u kozmetici za ispiranje u Velikoj Britaniji i SAD sada, ali većina zemalja širom sveta još uvek dozvoljava da se proizvodi koji ih sadrže naprave i prodaju. Male plastične sfere, koje se obično nalaze u pilinzima za lice, i pasti za zube, ispiru naše kanale i vodene puteve, gde ih ribe i drugi morski životi često konzumiraju. Ako se nalazite u zemlji koja ih nije zabranila, proverite da li vaši pilinzi sadrže prirodne granule, kao što su zrna kajsije, granule kafe ili šećer.

Sintetički miris

Sintetički miris je sastojak u mnogim proizvodima koje svakodnevno koristimo, od proizvoda za čišćenje kože do parfema, što nije iznenađujuće da su stručnjaci primetili porast u morskoj sredini. Pošto se sastojci ne razlažu tretmanom otpadnih voda, hemikalije za miris se mogu akumulirati u tkivima ribe i drugih divljih životinja. Povrh toga, sintetički miris je uobičajen za nadražujuću kožu, tako da će vam vaš ten zahvaliti što ste ga izbacili iz upotrebe.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/