„Srećan 25. rođendan, sada krećeš da stariš“ kaže internet. Eksperti, sa druge strane, tvrde da je broj 29 trenutak kada vlakna kolagena u koži krenu da gube elastičnost.
Da ne bih postala opsednuta tretiranjem bora ili hiperpigmentacija kojih nema odlučila sam da stavim fokus na prevenciju, svesna da na faktor genetike ne mogu uticati, ali na zaštitu i održavanje svoje i dalje mlade kože mogu.

Internet i eksperti su saglasni da su ključne reči prevencije SPF i hidratacija, i da bi u rutinu trebalo uvesti anti-age elemente ali nikako preterivati, zato što anti-age kreme imaju visok nivo masti i sastojaka koji ubrzavaju proizvodnju kolagena i koji su odlični za stariju kožu, ali će mladu preopteretiti i izazvati iritaciju i bubuljice. Stoga sam sumirala sve prikupljene informacije o najkvalitetnijim anti-age proizvodima i sastavila to-do listu.

EKSFOLIJACIJA

Kod mlade i zdrave kože, uz termin eksfolijacije uvek ide izjava „manje je više“. Izuzetno je važno čistiti mrtve ćelije sa površinskog sloja kože, ali ne preterivati sa jakim kiselinama, AHA kompleksi su sasvim dovoljni.
Kada biram i uvodim nove kozmetičke proizvode u rutinu, pogotovo one sa aktivnim sastojcima, biram ih isključivo po prethodnom iskustvu. Najviše verujem mami koja se posle godina iskustva i isprobavanja raznoraznih proizvoda i dalje kune u Eucerin, pa je normalan sled okolnosti bio da prvo zavirim u njihovu ponudu. Ispostavilo se da mi je Hyaluron-Filler Night Peeling & Serum ispunio sve kriterijume - glikolna kiselina, odličan primer nežnije AHA kiseline, u kombinaciji sa hijaluronskom, ključnim alatom hidratacije. Efekat hijalurona u serumu se vidi posle samo par korišćenja, dok je glikolnoj kiselini potrebno najmanje pet nedelja da pokaže vidljive rezultate, a ja strpljivo čekam jer obećava.

VITAMIN C

Isto kao što doktori prepisuju vitamin C kao važan suplement za jačanje imuniteta, pogotovo za vreme pandemije, koža takođe ima imuni sistem. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale i jačaju odbrambene mehanizme kože. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena u ćelijama od koje zavisi struktura i samim tim starenje. U kozmetici ga najčešće pronalazimo u kombinacijama sa drugim aktivnim sastojcima, u nama najpoželjnijem slučaju sa hijaluronskom kiselinom, a to sam pronašla u Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster serumu. Idealna opcija za jutarnji tretman i odličan uvod u svet ozbiljnije kozmetike.

SPF

Ne postoji osoba iole stručna koja vam neće reći da je prvo pravilo nege zaštita od Sunca jer ono i te kako utiče na starenje kože. Stepen zaštite ne mora biti isti zimi i leti, ali je biti mora. Ovo je jedan od koraka koji nije nov u mojoj rutini, te i nisu bili potrebni novi proizvodi, ali podsetnik je neophodan. Bilo da je SPF u sastavu dnevne kreme ili tečne podloge šminke, ne sme se preskakati.

HIDRATACIJA

Pre nego što od finih linija pomislite da su staračke bore, ako kao i ja imate tek 25, mogu da vam kažem da su one samo znak dehidratacije i nestaće ako pravilno hidrirate kožu. Pored onih preporučenih 2l vode dnevno i hijaluronske kiseline koju religiozno želite u sastavu seruma, hidratantne kreme su podjednako važne. Moja osetljiva i u T zoni često masna koža lica ne trpi teške kreme, pa godinama unazad isprobavam ponudu na tržištu u potrazi za idealnim primerkom. Vremenom sam shvatila da tražim kombinaciju hijaluronske kiseline i glicerina, hijalurona da upije i glicerina da zadrži vodu u koži, i napokon naletela na Eucerin Hyaluron-Filler Hidro Booster, dovoljno blagu verziju anti-age kreme. Kao što i sam naziv kaže, krema je mali booster hidratacije za svaki dan, a gelaste i lagane formule, sve što mi je bilo potrebno. Takođe, odlična je podloga za šminku.

Zadala sam sebi i zadatak da najmanje jednom nedeljno lice počastim i Eucerin Hyaluron-Filler maskom jer ne postoji bolji osećaj od svežeg, glatkog, sjajnog i hidriranog lica.

Piše: Dunja Đokić