Međunarodno udruženje estetske plastične hirurgije (ISAPS) objavilo je svoj izveštaj za 2016. godinu u vezi "estetsko-kozmetičkih zahvata", koji se svodi na to ko i gde i u kojoj meri radi plastične operacije.

Izveštaj je izuzetno temeljan, i na njemu su zemlje rangirane i po broju plastičnih hirurga i tačnom spisku hirurških intervencija.

Procenti predstavljaju broj operacija u odnosu na ceo svet; radi primera, u Americi je u 2016. godini bilo preko 4 miliona zahvata, dok ih Brazil prati sa 2.5 miliona. Iako su ove brojke bazirane na dostupnim informacijama, zaključak može biti samo da se mnogo ljudi na svetu upušta u raznorazne plastične intervencije.

ISAPS lista zemalja u kojima se vrši najviše plastičnih operacija izgleda ovako:

1. SAD (17.9%)

2. Brazil (10.7%)

3. Japan (4.8%)

4. Italija (4.1%)

5. Meksiko (3.9%)

Imajte na umu da konačni broj obuhvata sve vrste plastičnih intervencija, ne samo smanjivanja obima struka ili ugradnju silikona i fejsliftove. Ali u okviru brojke za svaku zemlju ponaosob mogu se videti izvesni trendovi.

Na primer, u SAD je najčešća operacija povećanje grudi i liposukcija. Dok je u Japanu najpopularniji zahvat operacija očnih kapaka, čest zahvat u modernoj orijentalnoj kulturi.

Još jedno merilo iz ISAPS izveštaja je o tome koji zahvati postaju sve popularniji. Što se tiče samo hirurških procedura, tri najveća povećanja dolaze iz intervencija na gornjem delu tela (26% porasta u periodu 2015-16), donjeg dela tela (29%) i labiaplastije (neverovatnih 45%).

Najveće smanjenje intervencija je na polju povećanja penisa, koje je opalo za 28%.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/