Tom Ford obožava način na koji kozmetika može da promeni outfit u zavisnosti od toga kako se stavlja i kako može da “transformiše” izgled neke osobe.  Rekao je: “Pošto sam radio sa najboljim fotografima i šminkerima, znam kako šminka može da promeni nekoga. Ako uzmete malu crnu haljinu Audrey Hepburn iz filma “Doručak kod Tifanija” i promenite njenu frizuru i šminku, ona može da izgleda da je iz 20-tih ili iz 90-tih godina. Šminka je ključni aksesoar.”

Tom – koji ima svoju liniju proizvoda za šminkanje – kaže da je trenutni hit “smoky eyes". "Volim kada oko  izgleda dramatično ili kao da je u dimu. Uramite ga sa nekom tamnijom nijansom, a zatim stavite svetlije nijanse na kapak i idite prema tamnijim kako idete na gore. Kljuc je u tome da pomešate nijanse, tako da ne liči na look iz 60-tih”, savetovao je Tom.

Osim šminke, po njegovim rečima, dobar outfit mora da prati dobar i snažan parfem. “Ne pravim ništa što miriše kao prskanje vodom. Volim da koristim ćilibar, note sandalovine i jasmina“, zaključio je Tom.