Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde grešite u treningu za čvrstu i oblikovanu pozadinu? (VIDEO)

Svi želimo zategnute butine i lepo oblikovnu zadnjicu, ali kada krenemo sa vežbama pravimo početničke greške i rezultati nam izmiču.

  Izvor: Foto: Profimedia

Jedan od čestih razloga zbog kog žene kreću s vežbanjem u fitnesu je želja za lepo oblikovanom, podignutom i čvrstom zadnjicom, ali pogrešan pristup ili neznanje dovode do usporavanja ili onemogućavanja ostvarenja željenih rezultata. Zato su stručnjaci naveli koje su to najčešće greške koje žene prave dok vežbaju mišiće zadnjice. 

Osnovne greške podrazumevaju nepravilnu tehniku izvođenja vežbi, pogrešno doziranje opterećenja koje se koristi, jednoličnost vežbi, zanemarivanje važnosti istezanja i perioda odmora.

Zbog toga je odmah na početku važno naglasiti značaj savetovanja sa stručnom osobom koja će vas usmeriti na pravi put. Ovde ciljano govorimo o diplomiranim kineziolozima usmerenja fitnesa ili pripreme sportista, kao isključivim stručnjacima koji smeju da sastave program vežbanja u skladu s obavljenim testiranjem i dobijenim rezultatima, odnosno telesnim mogućnostima vežbača i njegovim preferencijama i željama.

Zadnji čučanj i mrtvo dizanje kao jedine vežbe

Uprkos tome što najveći broj žena pa čak i fitnes trenera, ove dve vežbe smatra primarnim i isključivo najvažnijim u treningu mišića zadnjice, one to ne moraju obavezno da budu. 

Kroz izvođenje zadnjeg čučnja i pokretom mrtvog dizanja značajno se aktiviraju mišići zadnjice, jer je riječ o vežbama kojima se pogađaju velike mišićne grupe i koje se izvode kroz uključivanje više zglobova.

Treba ipak prihvatiti činjenicu da su opcije odabira vežbi za zadnjicu daleko šireg spektra od samo ove dve vežbe. Osim toga, za nekoga ko je početnik ili ima manje iskustva u treningu, daleko manje opasne, s obzirom na to da i zadnji čučanj i mrtvo dizanje zahtevaju vrlo precizno izveden pokret i besprekornu tehniku.

To naravno ne znači da ih ne treba raditi, ali svakako ih ne treba gurati na prvo mesto. Osim toga, moguće ih je i oplemeniti različitim alternativama, jer ako se stalno i u kontinuitetu sprovode iste vežbe, u telu i mišićima dolazi do adaptacije organizma i mišića na zahteve kojima su izloženi, odnosno samim tim i do zaustavljanja napretka.

Kako bi se to sprečilo, stručnjaci preporučuju menjanje sadržaja treninga,  izbor vežbi, brzinu izvođenja, broj ponavljanja i opterećenje.

Na sledećoj strani pogledajte video sa osnovnim vežbama za zadnjicu:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity