Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o najzdravijem čaju na svetu: MATCHA!

Pre nekoliko godina kelj je bio najpopularniji sastojak zelenih šejkova. Danas ga je zamenilo nešto novo, nešto staro preko 2000 godina .

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedan od najelitnijih prostora u Amsterdamu, Soho House, ima nekoliko ugostiteljskih objekata. Na samom krovu nalazi se restoran u koji mogu da uđu samo imućni i ugledni članovi Soho kluba i tamo važe četiri pravila: no photos, no phone calls, no laptops after 7 pm, no suits. Danas je zapanjujuće ući u prostor u kome niko ne drži telefon u ruci. Bogati ljudi odlučili su se za digital detoks, definitivno. Specifično je to što se skoro za svakim stolom nalazi zeleni napitak: šejk, „kafa“ ili čaj. Nije reč o kelju, spanaću ili karfiolu nego o mači (matchi). 

Mača je poslednji hit u svetu kada je reč o zdravoj ishrani. Svako ko vodi računa o svom zdravlju, fizički i metalno, svrstava ovaj napitak u nedeljnu, a često i u dnevnu rutinu. 

Mača je fino mleveni zeleni čaj koji se koristi u japanskim ceremoniama konzumacije čaja. Ovaj način spremanja vrlo je drevan. tj, postoji već preko 2.000 godina. Potekao je iz Kine, a danas se održao samo u Japanu u formi pripreme mače. Ne može se bilo koji zeleni čaj samleti i nazvati mačom, postoji poseban proces kroz koji biljka mora da prođe da bi dobila tu privilegiju da se zove mača. 

Prvo, neophodno je da se u startu koristi plemeniti soj (Yabukita, Okumidori, Samidori, Asahi), a potom da i zemlja na kojoj je biljka bude izuzetrnog kvaliteta. Najčuvenije regije za uzgajanje mače su Kyoto, Shizuoka i Aichi.  

Čaj se bere od početka do sredine maja. Dvadesetak dana pre berbe biljka se natkriljuje. Tokom tog perioda, hlad se intenzivira i biljka na kraju raste skoro u mraku. Ona tada počinje da proizvodi dosta hlorofila, a i količina teanina ostaje vrlo visoka. Lišće se potom bere, pari da bi se sprečila oksidacija, a onda suši. Iz lišća se uklanjaju vene i centralna stabljika, da bi na kraju ostalostao samo sam list, meso, tj. ono najkvalitetnije što biljka ima. Tada se kamenim mlinovima lišće melje u jako fini prah. Samo proces je vrlo spor jer se za sat vremena dobije samo 30 g mače. 

Takođe, mlevenje se vrši na niskoj temperaturi da bi se sačivali nutrijenti, boja u i ukus. U zavisnosti od svih pobrojanih faktora, poštovanja procedure i detalja, dobija se prah različitog kvaliteta. Najkvalitetnija je ona  cermonijalna, pa onda standarnda, a najslabija je mača „za kuvanje“ (koristi se za sladoled, kolače, posipanje po tartufima...). Ceremonijalna je, naravno, četiri do šest puta skuplja od drugih varijati. Što je prah lošiji, on je žući i gorči. Na tržištu postoje i praškasti proizvodi koji se zovu prah zelenog čaja i obično se prave u Kini. Treba imati na umu da ovo nije mača, tj. nije ispoštovana detaljna procedura uzgoja i obrade da bi se na kraju dobio vrhunski nutritivni kvalitet.  

Prilikom odabira mače trebalo bi odabarati prah koji je testiran na radijaciju. Zbog nesreće koja se desila u Fukušimi, postoje regije u kojima je zemljište kontaminirano. Takođe, na ambalaži bi bilo najbolje da je naznačeno kako je mača oranska, tj, da nije tretirana đubrivom i pesticidima.  

Najbolje je maču proceniti po boji: prah bi trebalo da bude izuzetno fin, puderast i boja mora da bude vrlo jasno tamnozelena bez primesa žute i oker. Da bi održala svoj kvalitet, mača se mora čuvati u posudi koja ne propušta svetlo i vazduh, jer je vrlo reaktivna. Najoptimalnije je konzumirati čaj od maja do maja u godini u kojoj je ubrana. Za razliku od drugih čajeva koji se kvaju standardno, a potom se lišće baca, ovde se konzumira ceo list i dobija se 100 odsto benefita biljke. 

Veliki benefit mače jesu njena antioksidansna svojstva. Ona ima 10 do 20 puta više antioksidanasa od klasičnog kuvanog zelenog čaja. Sadrži vitamine A, B, C, E, K i visoku koncentraciju teanina. Reč je o odličnoj aminokiselini koja daje ukus čaju, ali ima i velike benefinte na zdravlje. Postoji inače samo u čaju. Kontroliše stres, umiruje, poboljšava raspoloženje tako što stimuliše dopamin, povećava konginitvne sposobonsti, stimuliše imuni sistem. Mača sadrži velike količine kofeina. Mnogi je danas koriste kao zamenu za espresso. Ako se pije na prazan stomak ujutru, može da izazove mučninu, zato je najbolje konzumirati je posle obroka. 

Nastavak pročitajte na sledećoj stranici:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity