Kako bi trebalo da se hranimo ovog proleća? Nutricionistkinja nam objašnjava i donosi 2 osvežavajuća recepta

Totally Wellness daje instrukcije za promenu ishrane tokom proleća.

Keto ishrana podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata
Foto: Unsplash/Nutriciously

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, proleće predstavlja vreme buđenja i obnove životne energije „ki“, koja se u ovoj sezoni povezuje sa zdravljem jetre i žučne kese. Zato bi tokom aktuelnog godišnjeg doba trebalo da birate namirnice koje podržavaju rad ovog organa, te mu pružaju potrebnu životnu snagu. 

Hrana koja utiče na jačanje i oporavak organizma od zime uključuje povrće i voće različitih boja, bogato brojnim antioksidansima. Naime, fitohemikalije iz biljaka apsorbuju sunčevu svetlost pružajući im živopisne nijanse i sočne ukuse. Unošenjem takve hrane u telo, mi zapravo unosimo energiju. Za razliku od korenastog povrća koje u većoj meri jedemo zimi, proleće je idealan period u godini da se više okrenemo sirovoj ili kraće kuvanoj hrani. 

Lista namirnica koje bi trebalo da uključite u prolećni jelovnik

  • Zelena salata
  • Rukola
  • Špargla
  • Krastavci
  • Celer
  • Tikvice
  • Boranija
  • Grašak
  • Rotkvice
  • Cvekla
  • Paradajz
  • Nana
  • Mladi luk
  • Borovnice
  • Jagode
  • Trešnje
  • Riba
  • Orašasti plodovi

Kombinacijom ovih namirnica, ali i dodavanjem još nekih koje nisu na ovoj listi, možete da pripremate različite obroke od ukusnih smutija različitih boja do fantastičnih, šarenih i hranjivih salata. U nastavku, izdvajamo dva takva recepta.

Prolećni zeleni smuti

Sastojci:

  • 1 šaka baby spanaća
  • 1 šargarepa
  • ½ avokada
  • 1 banana
  • 1 šolja kokosovog mleka
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika proteina od bundeve

Kako biste povećali nutritivne vrednosti ovog smutija, možete dodati:

  • 1 kašičicu kamu praha – da povećate udeo vitamina C
  • 1 kašičicu make – za stabilizaciju hormona
  • ⅓ kašičice kurkume – protivupalno dejstvo

Priprema: Izblendirajte sve sastojke i uživajte u ovom niskoglikemijskom doručku, ručku ili užini.

Foto: Unsplash / Alex Lvrs

Prolećna salata od špargli i avokada

Sastojci za dresing:

  • ⅓ kašičice sitno seckanog vlašca
  • ⅓ kašičice jabukovog sirćeta
  • ¼ kašičice sitno rendane limunove kore + 1 kašičica sveže ceđenog limunovog soka
  • 1 kašičica svežeg soka od narandže
  • ¼ kašičice agave sirupa
  • 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Sastojci za salatu:

  • 4 špargle, krajevi odsečeni i špargle iseckane dijagonalno na komade od 2 cm
  • 1 krastavac, oguljen, presečen na pola i seckan na polumesec
  • ½ avokada, seckanog na kockice
  • 1 manja šaka svežeg bosiljka
  • 1 kašičica sveže mirođije, seckane na sitno
  • 1 manja glavica zelene salate
Foto: Unsplash/Leigh Skomal

Priprema dresinga: Izmešajte sve sastojke u jednoj činiji dok se ne sjedine, osim ulja koje naknadno dodajte, konstantno mešajući.

Priprema salate: U šerpi zagrejte vodu koju ste prethodno posolili i sačekajte da provri. Dodajte špargle u proključalu vodu i kuvajte ih dok ne omekšaju, oko 2 minuta. Nakon toga špargle izvadite iz vrele vode i prebacite ih u činiju sa hladnom vodom i ledom, pa ih ostavite da odstoje oko 1-2 minuta, a potom ih stavite na nekoliko papirnih ubrusa i prosušite ih. U velikoj činiji za serviranje salate izmešajte zelenu salatu, krastavac, avokado, bosiljak, mirođiju i blanširane špargle. Prelijte salatu dresingom i dobro je izmešajte. Uživajte i prijatno!