Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, proleće predstavlja vreme buđenja i obnove životne energije „ki“, koja se u ovoj sezoni povezuje sa zdravljem jetre i žučne kese. Zato bi tokom aktuelnog godišnjeg doba trebalo da birate namirnice koje podržavaju rad ovog organa, te mu pružaju potrebnu životnu snagu.
Hrana koja utiče na jačanje i oporavak organizma od zime uključuje povrće i voće različitih boja, bogato brojnim antioksidansima. Naime, fitohemikalije iz biljaka apsorbuju sunčevu svetlost pružajući im živopisne nijanse i sočne ukuse. Unošenjem takve hrane u telo, mi zapravo unosimo energiju. Za razliku od korenastog povrća koje u većoj meri jedemo zimi, proleće je idealan period u godini da se više okrenemo sirovoj ili kraće kuvanoj hrani.
Lista namirnica koje bi trebalo da uključite u prolećni jelovnik
- Zelena salata
- Rukola
- Špargla
- Krastavci
- Celer
- Tikvice
- Boranija
- Grašak
- Rotkvice
- Cvekla
- Paradajz
- Nana
- Mladi luk
- Borovnice
- Jagode
- Trešnje
- Riba
- Orašasti plodovi
Kombinacijom ovih namirnica, ali i dodavanjem još nekih koje nisu na ovoj listi, možete da pripremate različite obroke od ukusnih smutija različitih boja do fantastičnih, šarenih i hranjivih salata. U nastavku, izdvajamo dva takva recepta.
Prolećni zeleni smuti
Sastojci:
- 1 šaka baby spanaća
- 1 šargarepa
- ½ avokada
- 1 banana
- 1 šolja kokosovog mleka
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašika proteina od bundeve
Kako biste povećali nutritivne vrednosti ovog smutija, možete dodati:
- 1 kašičicu kamu praha – da povećate udeo vitamina C
- 1 kašičicu make – za stabilizaciju hormona
- ⅓ kašičice kurkume – protivupalno dejstvo
Priprema: Izblendirajte sve sastojke i uživajte u ovom niskoglikemijskom doručku, ručku ili užini.
Prolećna salata od špargli i avokada
Sastojci za dresing:
- ⅓ kašičice sitno seckanog vlašca
- ⅓ kašičice jabukovog sirćeta
- ¼ kašičice sitno rendane limunove kore + 1 kašičica sveže ceđenog limunovog soka
- 1 kašičica svežeg soka od narandže
- ¼ kašičice agave sirupa
- 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
Sastojci za salatu:
- 4 špargle, krajevi odsečeni i špargle iseckane dijagonalno na komade od 2 cm
- 1 krastavac, oguljen, presečen na pola i seckan na polumesec
- ½ avokada, seckanog na kockice
- 1 manja šaka svežeg bosiljka
- 1 kašičica sveže mirođije, seckane na sitno
- 1 manja glavica zelene salate
Priprema dresinga: Izmešajte sve sastojke u jednoj činiji dok se ne sjedine, osim ulja koje naknadno dodajte, konstantno mešajući.
Priprema salate: U šerpi zagrejte vodu koju ste prethodno posolili i sačekajte da provri. Dodajte špargle u proključalu vodu i kuvajte ih dok ne omekšaju, oko 2 minuta. Nakon toga špargle izvadite iz vrele vode i prebacite ih u činiju sa hladnom vodom i ledom, pa ih ostavite da odstoje oko 1-2 minuta, a potom ih stavite na nekoliko papirnih ubrusa i prosušite ih. U velikoj činiji za serviranje salate izmešajte zelenu salatu, krastavac, avokado, bosiljak, mirođiju i blanširane špargle. Prelijte salatu dresingom i dobro je izmešajte. Uživajte i prijatno!