Ključni sastojak mediteranske ishrane na koji svi zaboravljaju

Da biste imali najviše koristi od mediteranske dijete, obavezno jedite ovaj tip namirnica najmanje tri puta nedeljno.
Pune su vlakana, koje pružaju brojne zdravstvene prednosti. Foto: Pexels/Deena creates

Mediteranska ishrana odnosno dijeta jedan je od najpopularnijih i najbolje proučenih pristupa za podsticanje dobrog zdravlja i dugovečnosti. Ona u fokus postavlja celovite, minimalno prerađene namirnice uključujući voće, povrće, mahunarke, integralne žitarice, maslinovo ulje, te umeren unos ribe i mlečnih proizvoda.

Iako je raznolikost važna u mediteranskoj ishrani, jedna grupa namirnica posebno se ističe po svom uticaju na zdravlje. Nastavite sa čitanjem da biste saznali zašto mahunarke zaslužuje redovno mesto u vašim obrocima.

Izvor su biljnih proteina

Zamenom crvenog mesa ovim namirnicama dobijate izvrstan izvor proteina, istovremeno smanjujući unos zasićenih masti - što je ključni princip mediteranske ishrane. Na primer, porcija od jedne šolje pasulja pruža 15 grama proteina, 13 grama vlakana i manje od jednog grama masti.

Bogat izvor vlakana

Pune su vlakana, koje pružaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući snižavanje LDL („lošeg“) holesterola, povećanje osećaja sitosti, stabilizaciju šećera u krvi i podršku zdravlju creva. Samo jedna šolja mahunarki može obezbediti oko polovinu preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Foto: Pexels/Cottonbro

Bogate antioksidansima

Takođe su bogate fitohemikalijama, uključujući flavonoide i polifenole, sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Tamnije sorte posebno su bogate antioksidansima, što pomaže u smanjenju upale i može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Sadrže važne vitamine i minerale

Dodavanjem u obroke lako se povećava unos hranljivih materija. Mahunarke su bogate B-vitaminima, naročito folatom, kao i mineralima poput gvožđa, magnezijuma, kalijuma i cinka. Folat igra ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, dok minerali pomažu u regulaciji procesa koji održavaju pravilno funkcionisanje srca, mišića i nervnog sistema.

Foto: Pexels/Mart Produciton

Pristupačne su i praktične

Bilo da su sušene ili konzervirane, ove namirnice predstavljaju ekonomičnu opciju, bogatu hranljivim materijama. To omogućava smanjenje troškova obroka uz istovremeno poboljšanje njihove nutritivne vrednosti.

Kako ih uključiti u plan ishrane?

Ako ih ne konzumirate redovno, preporučuje se da počnete sa manjom količinom i postepeno je povećavate, uz dovoljan unos vode. Evo nekoliko praktičnih načina:

  • Dodajte ih u supe i čorbe: Beli pasulj, leblebije ili sočivo.
  • Pravite namaze: Namaz od belih mahunarki ili humus.
  • Koristite ih kao zamenu za meso: U takosima, čiliju ili pastama.
  • Ubacite ih u salate: Leblebije su savršen izbor.
  • Isprobajte proizvode od mahunarki: Testenina od leblebija ili pasulja.

Ovaj tekst služi isključivo u informativne svrhe i ne zamenjuje stručni medicinski ili nutricionistički savet. Pre nego što napravite značajne promene u ishrani ili životnom stilu, konsultujte se sa kvalifikovanim lekarom ili registrovanim nutricionistom.