Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gastro biser Beograda i Zemuna: Oni se kriju iza sjajne priče Salona 5

Savršena guščija džigerica, ručno pravljena pasta, najbolje vino i sve to na mestu koje umesto kriminalaca posećuju Googlovi programeri - zvuči kao da je restoran otvorio Hans Cristian Andersen, a ne Pavle i Nikola...

 Izvor: foto: Promo

Ovde je reč o dva ortaka koji goste, za razliku od drugih vlasnika lokala, ne vuku za rukav, nego za uši, budući da su prilično rigorozni u pogledu kulinarske kulture. Oni su Pavle Farčić, marketing man i Nikola Narančić, chef.

Fine private dine

Kada su shvatili da im se nijedan restoran ne sviđa i da bukvalno nemaju gde da jedu, rešili su da se udruže i naprave kafanu po svojoj meri. Nisu bili baš toliko pretenciozni i bahati u demonstraciji gastro sile, da im ništa ne valja, nego su samo odgovorili na onu čuvenu srpsku opasku: „Pa, što vi ne napravite nešto bolje?“

To je bio prvo Salon 5  u Zemunu, koji je u Srbiju uveo koncept private dininga.

Trebalo je izgurati tih prvih kritičnih šest meseci da se ljudi naviknu da dođu u jedan elegantan, ali ne i nakinđuren salonski stan na prvom spratu kako bi ručali ili večerali. Ponekad potpuno sami. Svakog dana imali su spremljen kompletan menu za dvadesetak gostiju i čekali da im se bar neko javi. Koštalo je i živaca i para. Na prijatelje nisu računali iz mnogo razloga. Ispostavilo se da su bili u pravu. Food business jeste funky, ali za one koji ne znaju i nisu probali, spada u krvav posao.

Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Macintosh) Created: 2016:11:14 15:35:23

Food talk

Nikola je dugo godina bio chef u kultnoj tratoriji u Bolonji, koja je na prvi pogled delovala neugledno, ali je hrana bila toliko dobra da su svi italijanski političari strpljivo čekali da se oslobodi neki sto. Kada se vratio u Srbiju, osim svih tajni italijanske kuhinje, doneo je i spravu za ručno pravljenje paste.

Bilo je mnogo onih koji su imali običaj da zavire u kuhinju Salona 5  i ravnodušno primete kako takvu mašinu u špajzu drži i njihova baba. Naravno, ima je svaka sicilijanska nona , ali treba zasukati rukave, zamesiti i razviti testo, da bi pasta fata a casa mogla da opravda kulinarski žargon.

Pečena guščija džigerica jeste posebna priča. Iako deluje lako, ipak ne može svako. Treba je u ključnom trenutku skinuti sa vatre. Ni prerano, ni prekasno. To ih je proslavilo. Pogotovo što je njihov menu knjiga od tri slova sa tek nekoliko predloga za gastronomske odlikaše.

Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Macintosh) Created: 2016:11:14 15:37:50

Salon 1905

Uprkos statusu najdekadentnijeg  prostora u gradu, verovali su da restoran u obnovljenom zdanju Geozavoda, zgradi predratne Beogradske zadruge, ne treba da izgleda kao bečka opera.

Zato su se odrekli famoznih zvona koje konobari u belim rukavicama teatralno podižu pred gostima. Ipak, raskošni enterijer ih ne sprečava da i dalje dobro kuvaju, mada je  glavni akcenat  na servisu. Od trenutka kada je ušao u ovaj hedonistički hram,  gost ne sme ništa da radi sam. Ni da soli, ni da biberi, a dosipanje vina je svojevrstan i nedopustiv gaf.  Ono što takav koncept čini bezobrazno ekskluzivnim je no logo filozofija.

Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Macintosh) Created: 2016:11:14 15:35:51

Osim što nema brendiranih pepeljara, proterana je i coca-cola, kao ozbiljan prekršaj.  Ako vas takva drskost uznemirava, slobodno se žalite na nekom drugom mestu. A kada se sledeći put javite, sve će biti rezervisano. Ali, ne na vaše ime.

Guest list

Nedavno se u restoranu pojavio mladi Iranac i naručio preskupo vino. Uskoro  je tražio da se otvori i druga boca. Ispostavilo se da je Googlu prodao algoritam za 300 miliona dolara, pa je rešio da ostatak života provede putujući, jedući, pijući i uživajući. Grupa poslovnih Finaca redovno je ručavala u Salonu 1905, gotovo su se bili pretplatili kao na menzu, da bi pred polazak pitali kako da ga prebace u Helsinki.

Švajcarac koji je večerao za dve stotine evra, ostavio je bakšiš od sedamsto, jer bi ga, kako je priznao, to zadovoljstvo toliko koštalo u njegovoj zemlji. Šta bi pio Roman Abramovich, da kojim slučajem skrene s puta?

Oni retki koji  se u vinskoj karti hvale kako imaju  Petruš, morali bi da mu broje gutljaje jer druga flaša predstavlja nerešiv problem. Ne, nije sve tako crno i skupo. Kada zaključe da nešto nije bilo kako treba, rado će vas zamoliti da zaboravite na račun.

Da, dolaze i neki naši bivši i sadašnji političari, ali nema viđenijih kriminalaca. Jedan je svratio, bacio pogled na jelovnik i odustao. Oteraće ih džez, menu, a najviše društvo za susednim stolom. Napucane beogradske devojke u ložačkim haljinama takođe su se predomislile. Ostali su šmekeri koji bi, da mogu, zakupili restoran jer su poverovali  Cotton club filmu, i dežurna ekipica raspoložena za časove hedonike. Pavle bi zbog benda Foo Fighters zatvorio kafanu i još bi ih pitao koliko treba da doplati.

Kitchen killers

Od svetskih tv kuvara, voleli bi da ih propisno ispreskače  Anthony Bourdain, šarmantni grubijan što igra prljavo, nezaustavljivi pustolov u potrazi sa savršenim jelom koji uvek završi na  street foodu. Zato što ga to čini pobunjenikom koji cepa kulise.

Najbolji restoran u kome je Pavle bio  nalazi se na Tajlandu, u krošnji gigantskog drveta u kome radi čuveni kuvar iz nekada slavnog El Bulija. Žao mu je što Srbi nemaju ni uslove, ni kuvare za Michelin zvezdicu. A nismo im ni na ruti kako bi im palo na pamet da nas ocenjuju.  

Za razliku od Pavla koji se i dalje opasno loži na hranu, chef Nikola je toliko „presisao“ sa vrhunskim zalogajima  da će, pored najbolje guščije džigerice u ovom delu sveta, bez pardona naručiti čizburger iz McDonaldsa. 

Tekst: Duška Jovanić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity