Kako napraviti savršen odrezak

Ako ste od onih ljudi što izvade komad mesa iz frižidera ili zamrzivača i bace ga direktno na roštilj treba da znate da je to greška. Ako želite da napravite najbolji odrezak, uspećete u tome ako meso pre nego što počne da se peče odstoji na sobnoj temperaturi nekih 2 sata. Ako počnete da kuvate odrezak koji je stajao na toplom ukus će biti bolji jer će se kuvati ravnomernije. Jeste mana ovakvoj pripremi da će trajati duže, ali razlika u ukusu je neuporediva.

Kako pripremiti sočno meso

Kako šefovima u restoranu meso svaki put bude sočno i ukusno. Odgovor je (prilično) jednostavan: slani su. Namočite meso u hladnoj slanoj vodi, to mu daje bogat ukus i sočnu teksturu i pre nego što ga skuvate. Potapanje u slanoj vodi takođe pomaže da se piletina ili svinjetina ne presuše i pruža zaštitu od prekuvavanja.

Ne plašite se da koristite so

Studenti kulinarstva na početku uče da ne budu škrti kada je so u pitanju. Ako vam je ukus hrane blag, postoji velika šansa da joj treba samo više soli. Ako oklevate da povećate so, koristite ovaj trik da izbegnete prekomerno soljenje: hranu solite neprekidno dok kuvate, umesto da je solite na početku i/ili na kraju kuvanja. Pospite so s visine kako bi se ona ravnomerno rasporedila po vašem jelu.

Šećer je odličan začin

Ako dodate prstohvati (ili tri) šećera u recepte u kojima se koristi paradajz primetićete razliku. Šećer neutrališe prirodno kiseli ukus paradajza da bi stvorio bogat i prijatan ukus. Poznati kuvar je primetio da ako dodate malo šećera u jelo koje ste napravili sa vansezonskim paradajzom ono ima ukus kao da je napravljen sa zrelim.

Kako napraviti savršeno oblikovanu pljeskavicu

Ovaj super jednostavan savet pomoći će vam da napravite najbolji hamburger, a treba vam manje od deset sekundi. Prvo mleveno meso u obliku hamburgera bacite snažno na vašu dasku za sečenje da biste istisnuli vazdušne mehuriće. Zatim pritisnite prstom sredinu hamburgera. Ova dva jednostavna trika sprečavaju da se hamburger naduva u sredini i stvaraju lepo i ravnomerano meso. Takođe sprečavaju da burger ne bubri dok ga kuvate.

Kako pripremiti bistri bujon

Trik u stvaranju najjasnijeg i najukusnijeg pilećeg bujona uključuje puno piletine i puno strpljenja. Uzmite pileće meso – i kosti, ako ih koristite – i kuvajte ih u maloj količini vode (tek toliko da ih pokrijete) najmanje tri sata. Kuvajte na laganoj vatri i obavezno skinite penu koji pliva pri vrhu. Na taj način će bujon biti bistiriji i ukusniji. Ne stavljajte povrće odmah, pričekajte pa ih dodajte nakon otprilike sat i po do dva. Da biste dobili najbistriji bujon, tečnost procedite kroz gazu.

Kako možete da koristite maslinovo ulje

Šta zajedničko imaju jela od testenine, pica, riba ili meso? Pa, osim što su super ukusni, sve ih možete poboljšati kapljicom maslinovog ulja. Mnogi profesionalni kuvari stavljaju kapljicu dve maslinovog ulja u gotovo sva jela. Obavezno koristite kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje koje će stvoriti svilenkast finiš.

Kako ispeći savršeno hrskavu ribu

Jedna reč: toplota. Ne možete da napravite savršeno hrskavu ribu bez vrućeg tiganja. Ako ne želite da riba bude suva bitno je da tiganju bude dobro zagrejan i takođe ne biste trebali da prenatrpavate tiganj. Ako prenatrpate tiganj to bi smanjilo toplotu i riba ne bi dobila tu hrskavu i sočnu smeđu koricu. Kada je tiganj vreo pomaže da vam se riba ne zalepi za dno.

Za koja jela je dobar tiganj koji se ne lepi, a za koja nije

Teorijski zvuče dobro, ali u tiganjima koji se ne lepe nećete uspeti da napravite najbolja jela. Ako kuvate nešto gde želite da napravite hrskavu koricu (meso ili ribu) izbegavajte tiganje koji se ne lepe. Ne može da dostigne tu toplotu i samim tim jela neće biti hrskava. Premaz protiv lepka deluje kao barijera između toplote i vaše hrane, što može sprečiti da razvije tu bogatu, hrskavu teksturu. Međutim ti tiganji su odlični za jaja, palačinke i francuski tost.

Kako skuvati najukusniju testeninu

Želite li kvalitetnu, ukusnu testeninu kao iz restorana bez obzira koji sos koristite? Pre nego što se vaša testenina potpuno skuva, prebacite je u sos poslednjih nekoliko minuta kuvanja. Na taj način će testenina apsorbovati ukus i pomoći da se sos bolje prilepi za nju. Ako vam sos ispadne pregust, dodajte malo vode od ostatka testenine dok ne postignete željenu teksturu.

Izvor: stvarukusa.rs