Sastojci:

Dve šolje brašna

Kašičica soli

Kašičica praška za pecivo

Dve kašičice sode bikarbone

¾ šolje kakaa

Dve šolje šećera

Šolja ulja

Šoljica skuvane kafe

Šolja punomasnog mleka

Dva jajeta

Kašičica ekstrakta vanile

Za fil:

Šolja punomasnog mleka

Pet kašika brašna

115 grama putera (omekšati na sobnoj temperaturi)

115 grama margarina (omekšati na sobnoj temperaturi)

Šolja šećera

Kašičica ekstrakta vanile

Kakao za posipanje (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni.

Prosejte suve sastojke zajedno u jednu posudu. Dodajte ulje, kafu i mleko, pa mutite oko minut. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa mutite još oko dva minuta. I neka vas ne brine što je smesa prilično “tanka” jer će narasti prilikom pečenja…

Podelite smesu na dva dela i nalijte u dva manja pleha. Pecite kore oko 25-30 minuta, pa ostavite da se hladi.

U međuvremenu, pravite fil. U tiganju pomešajte mleko i brašno, pa na tihoj vatri krčkajte dok smesa ne postane gušća. Prekrijte i stavite u frižider da se ohladi.

U posudi umutite puter, margarin, šećer i ekstrakt vanile, da smesa postane kremasta. Dodajte ohlađenu mešavinu sa mlekom i mutite oko deset minuta.

Koru stavite na tacnu za tortu, premažite odozgo fil, stavite drugu koru, pa ponovo namažite fil. Po želji, pospite kakao preko.

Izvor: stvarukusa.rs/mondo.rs