Bliži se Uskrs, a mi smo uvek u potrazi za novim i originalnim receptima kojima možemo obogatiti jelovnik i pogled na praznični sto.

Tematska jela uvek su poželjna, pa su nam za oko zapela preslatka brioche peciva po receptu legendarne Marthe Stewart. U obliku zečića zasigurno će učiniti vašu trpezu živopisnijom, a posebno su namenjeni doručku. 

U nastavku donosimo recept za neodoljive 'honey bunnies':

Sastojci za 12 zečića:

Za peciva:

  • 6 kašika maslaca, otopljenog i ohlađenog
  • 1/2 šoljice mleka, zagrejanog na 43 stepena
  • 1/4 šoljice šećera
  • 2 1/4 čajne kašičice suvog kvasca
  • 1 ½ čajne kašičice soli
  • 1/2 čajne kašičice narendane korice limuna
  • 1/2 čajne kašičice narendane korice narandže
  • 2 velika jaja
  • 3 šalice višenamenskog brašna

Za glazuru:

  • 3 kašike maslaca
  • 3 kašike meda

Za ukrašavanje:

  • 1 šoljica šećera u prahu
  • ružičasta boja za hranu

Priprema:

Peciva:

  • Premažite veliku činiju maslacem i stavite sa strane. U posudi za miksanje pomešajte zagrejano mleko, šećer, kvasac, so, narendane korice, jaja i rastopljeni maslac dok se šećer i kvasac ne rastope.
  • Dodajte brašno i sporo miksajte oko minute, dok ne nastane meko, lepljivo testo. Na srednjoj brzini miksajte još otprilike 4 minute dok testo ne postane glatko.
  • Prebacite testo na površinu posutu brašnom i malo promesite te oblikujte u kuglu.
  • Stavite testo u pripremljenu posudu i premažite maslacem.
  • Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom dok se ne udvostruči, 1-2 sata.
  • Nakon dizanja prebacite testo na površinu posutu brašnom. Podelite na komade od otprilike 30-ak grama, a polovinu njih zatim podelite popola.
  • Veće komade oblikujte u kuglice koje će biti glava, a manje oblikujte u štapiće koji će biti uši zečića.
  • Posložite 'uši' lagano ukoso jedno prema drugome na papir za pečenje, svaki par razmaknite oko 5 cm od sledećeg, pa položite 'glavu' tako da delom pokriva 'uši'. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
  • Zagrejte pećnicu na 180 stupnjeva, s rešetkom na gornjoj i donjoj trećini. Pecite 18-20 minuta tako da na polovici zamenite mesta lima za pečenje.

Glazura:

U međuvremenu u maloj tavici zagrejte na srednjoj vatri maslac i med za glazuru, mešajući dok se ne rastopi ne nastane jednolična smesa. Premažite gornju stranu peciva, pa ih vratite u pećnicu 3-5 minuta, a zatim ih pustite da se ohlade.

Ukrašavanje

Za ukrašavanje, u činiji pomešajte šećer u prahu i 1-2 kašike vode dok ne nastane dovoljno glatka i gusta smesa. Dodajte par kapi boje u smesu i pomešajte.

Smesu stavite u vrećicu za dekorisanje i crtajte oči i njuškice na 'honey bunnies'. Nakon 30 minuta poslužite.