RECEPT ZA NAJMEKŠE NOVOGODIŠNJE MEDENJAKE: Ovako se pravi kraljevska šećerna glazura!

Uživaćete i u procesu pripreme i u savršenom ukusu.

Unsplash/Casey Chae

Ko ne voli prazničnu čaroliju i slatke, hrskave ukuse koji se tope u ustima? U nastavku donosimo recept koji će izmamiti osmeh celoj porodici!

Sastojci: 165 g meda, 60 g šećera u prahu, 250 g margarina ili putera, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, oko 550 g brašna, po želji malo cimeta.

Kraljevska glazura: 1 belance i 230- 250 g šećera.

Priprema: Medu dodati šećer i mešati da se šećer otopi, pa dodati omekšali margarin pa opet mešati, ne mora da se skroz sjedini, samo da nema velikih grudvi, pa dodati jaje i opet mešati, pa pola mere brašna, cimet i opet mešati, pa prašak za pecivo i skoro svu količinu brašna od 550 g.

Sad će već biti tvrđe, neće biti za mućenje, ali i dalje je mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mesiti.

Kada umesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mešenje na stolu. Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.

Radnu površinu posuti brašnom i razvući oklagijom, pa modlicama vaditi medenjake. Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli. Peku se oko 8 do 10 minuta, u zavisnosti od rerne.

Što se tiče pripreme kraljevske glazure, ulupajte belance viljuškom pa dodajte 200 g šećera. Treba da je gušće od jogurta i onda dodajte boju koju želite. Ako hoćete više boja, podelite smesu u nekoliko činijica i dodajte boje pa umutite. Ako su boje tečne, kada umutite, dodajte kašiku šećera u prahu u smesu. Sipajte u kese za zavrzivač, pa odsecite vrhove oko 2 mm. Dalje je sve vaša mašta!

Savet: Kada želite da obojite ceo medenjak, uradite prvo ivice, polako i pažljivo pa čačkalicom ili nečim sličnim razvucite smesu po

celom medenjaku, nakon toga protresite medenjak levo desno da bi se ta masa izjednačila svuda, pa stavite u frižider da se stegne i onda odozgo šarajte drugom bojom, da vam se boje ne bi topile jedna u drugu.

Unsplash/Dilyara Garifullina 

Izvor: domacirecepti.net