5 JELA BEZ MESA KOJA SU RAPSODIJA UKUSA: Ana Vlatković Gourmana predstavlja recepte koje ćete zavoleti

Ko kaže da hrana bez mesa nije ukusna? Ovi recepti će vas raspametiti!

Ana Vlatković Gourmana

Hrana bez mesa - za mnoge na našim prostorima nepojmljiv koncept, u praksi i te kako može da parira. Tu sam da vam to i dokažem. Neka jela koja sam vam spremila su vegetarijanska, neka čak i veganska, a imam ponešto i za peskaterijance.

Benefiti pored zdravstvenih su i ekološki, jer je mesna industrija veliki emiter gasova staklene bašte. Jednostavni ili kompleksni, ovi recepti garantovano su preukusni, puni soula i uz jasne instrukcije, sigurna sam da ćete uspeti da ih napravite I probate.

Nudle, pak choi, korijander i sos od kikiriki putera

Za 1 osobu

SASTOJCI:

  • 100 g suvih nudli po izboru
  • 1 glava velikog pak choi ili 3 ako su baby
  • 1 veza korijandera
  • 1 kašičica Gourmana čili ulja
  • 2 do 3 kašike soja sosa
  • splash fish sosa
  • splash crnog sirćeta (ili svetlog pirinčanog)
  • 1 do 2 mlada luka sitno iseckana
  • 1 veći čen belog luka narendan
  • 1 kašičica kikiriki putera
  • splash susamovog ulja
  • prstohvat šećera

POSTUPAK:

  • Skuvati nudle po uputstvu na pakovanju zajedno sa stabljikama pak choi. Za moje na pakovanju piše da se kuvaju 5 minuta tako da sam stabljike ubacila nakon minut, a listove u poslednja 2 minuta kuvanja, da se ne prekuvaju. Procediti i izručiti u tanjir.
  • Za to vreme napraviti sos - u jednoj manjoj činiji umešati naseckani mladi luk, narendani beli luk, soja sos, kinesko crno sirće, fish sos, šećer, susamovo ulje, kikiriki puter dok se sve ne sjedini i kikiriki puter ne otopi.
  • Preliti preko nudli i pak choi, i odozgo preliti jednu kašičicu Gourmana čili ulja, i šaku seckanog svežeg korijandera.

*Bez fish sosa ovo jelo je vegansko.

Ana Vlatković Gourmana 

Ragu od pečuraka na kremastoj palenti

Za 4 osobe

SASTOJCI:

Palenta:

  • 150 g instant palente (1 čaša od 2 dl)
  • 600 ml vode (3 iste te čaše)
  • 400 ml mleka (2 čaše)
  • dva dobra prstohvata soli
  • 20 g putera
  • 20 g parmezana
  • morska so

Ragu od pečuraka:

  • 20 g putera
  • ½ crnog luka
  • 1 pakovanje bukovača
  • 2 šake šumskih pečuraka
  • 1 štap celera
  • 3 čena belog luka
  • 50 g neutralne pavlake
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 150 ml povrtne supe
  • peršun ili listovi od celera
  • *Opciono kora od sira (kad pojedete tvrdi sir, koru možete staviti u zamrzivač i dodavati jelima i sosevima po potrebi, dodaje super ukus).

POSTUPAK:

Palenta

  • U srednju šerpu sipati vodu i mleko, dobro posoliti i staviti na ringlu.
  • Kad tečnost proključa, lagano dodati palentu i u isto vreme mešati da se izbegne stvaranje grudvica. Kuvati kako piše na pakovanju, ako je instant. Ovo može varirati od 2 do 10 minuta. Ukoliko je reč o pravoj palenti, onda je potrebno kuvati između 30/40 minuta ili 1 sat, uz mešanje.
  • Kad je palenta gotova, probati i zatim dodati puter i umešati sir.
  • Staviti na vruć tanjir pred samo posluživanje jer će ukoliko duže stoji više stegnuti.

Ragu od pečuraka

  • Naseckati na sitne kockice 1 pakovanje bukovača i 2 šake smrznutih šumskih pečuraka (vrganji i lisičarke).
  • Na puteru propržiti ½ glavice sitno seckanog crnog luka, 1 štapić celera, i zatim na kraju 3 čena belog luka.
  • Ubaciti naseckane pečurke, posoliti i kuvati nekoliko minuta mešajući.
  • Dodati 150 ml pileće ili bilo koje druge supe i, ako imate, kore od sira, ukoliko ih čuvate u zamrživaču za ovakve prilike.
  • Dodati ½ kašičice dižon senfa, i kuvati otklopljeno 5-10 minuta na srednjoj vatri, dok skoro sva voda ne ispari.
  • Na kraju dodati 50 g neutralne pavlake i malo rendanog muskatnog oraha, izvaditi ostatke kora od sira, i ukrasiti peršunom ili sitno iseckanim listovima celera.
Ana Vlatković Gourmana 

Punjeni humus

SASTOJCI:

  • 2 konzerve (2 x 400 g) kuvanih leblebija, oceđenih
  • 1 veći čen belog luka
  • 1 limun
  • oko 300 g tahinija
  • 3/4 kašičice kumina (opciono)
  • morska so
  • maslinovo ulje
  • hladna voda (ili voda od leblebija)

Topinzi:

  • 2 šake crnih maslina sa košticom, ručno otkoštiti
  • 1 mala tegla srca artičoke, oceđena
  • 1 srednji krastavac, opran, isečen na kolutove
  • ½ teglice sušenog paradajza, ocediti i iseckati
  • 1 šaka seckane mirođije
  • 1 šaka semenki od bundeve

POSTUPAK:

  • U blender ubaciti 2 konzerve leblebija (tečnost iz 1 konzerve sačuvati sa strane, kao i nekoliko mahuna za ukras), zatim iscediti ½ limuna zadržavajući koštice, narendati čen belog luka. Dodati i tahini u blender, kao i dobar prstohvat ili dva krupne morske soli (manje ako je sitna), i kumin ukoliko volite taj ukus, mada nije obavezno. Dodati vrlo malo vode od leblebija ili hladne obične vode da se pokrene blendanje, oko 50 ml.
  • Do ovde su instrukcije veoma jasne i univerzalne, ali odavde treba da se oslonite na svoja čula. Ono što tražimo jeste kremasti i jako ukusan humus, dovoljno slan i kiseo, ali ne previše, već toliko da naglasi ostale ukuse. Sami odredite dok budete pravili kad vam je najbolji. Savršen kremasti humus treba da ima gustinu kao, recimo, majonez, ili kao dosta redak puterast pire krompir, slikovito objašnjeno, i treba da je jako fino izblendan i ima što manje mrvica. Dugo blendanje i jak blender u ovome imaju značajnu ulogu.
  • Ukoliko je potrebno, dodati još hladne vode (biće potrebno skoro sigurno), malo-pomalo i blendati dok se ne dobije gusta kremasta tekstura. U ovom trenutku probati, ukoliko nije dovoljno ukusno, dodati još malo soli i još malo soka od limuna, izblendati pa zatim probati opet. Ukoliko humus nije dovoljno redak, tj. kremast, dodati još vode i limuna dok se ne dobije željena gustina. Zapamtite - obavezno probajte posle svakog dodavanja vode, limuna ili soli (kad dodajete vodu, ublažujete ukus). Kad budete zadovoljni teksturom i ukusom, poslužite na velikom tanjiru, kašikom udubite sredinu, praveći „bazenčić“ i ako ste sačuvali nekoliko mahuna leblebija možete ih sad posuti po humusu zajedno sa topinzima - krastavcem, artičokama, sušenim paradajzom, maslinama, semenkama bundeve i mirođijom. Možete koristiti i kapar i feta sir, super će se slagati! Prelijte sve kvalitetnim ekstradevičanskim maslinovim uljem!
Ana Vlatković Gourmana 

Losos u susamovom ulju, blitva sa soja sosom i sriracha ajoli

Za 2 osobe

SASTOJCI:

Losos i blitva:

  • 2 parčeta lososa od 150 g
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 3 veće veze blitve ili 4 manje
  • 2 veća čena belog luka
  • 2×2 cm parče đumbira
  • 2 kašike kvalitetnog soja sosa
  • maslinovo ili kokosovo ulje (2 kašike za tiganj sa ribom, 2-3 za tiganj sa blitvom)
  • morska so

Sriracha ajoli:

  • 2 kašike srirache ili drugog ljutog sosa
  • 1 jaje
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 1 manji čen belog luka
  • 2 kašike pirinčanog sirćeta (ili limuna)
  • 1 kašičica senfa
  • dobar prstohvat soli

POSTUPAK:

  • Pripremiti veći teflonski tiganj za blitvu i manji za ribu.
  • Pripremiti blitvu, oprati, i odvojiti listove od belih drški. Sitno iseckati drške (oko 1 cm) i nešto krupnije iseckati listove.
  • Naseckati 2 čena belog luka za blitvu i narendati malo parče đumbira (veličina pola malog prsta)
  • Lososa dobro osušiti papirnim ubrusima, blago posoliti sa svih strana i namazati jednom kašikom susamovog ulja.
  • Zagrejati tiganj na srednje jakoj vatri, ubaciti malo maslinovog ili kokosovog ulja i ubaciti filete lososa. Nakon ubacivanja možete smanjiti na srednju vatru, ali najbolje da pratite, losos treba blago da cvrči, ne previše, ali ne ni da se ne čuje.
  • Zagrejati i drugi tiganj, ovaj na jakoj vatri i ubaciti ulje po izboru, 2-3 kašike. Kad se zagreje ulje, ubaciti iseckan beli luk i đumbir, a nakon tridesetak sekundi, kad puste mirise, ubaciti naseckane drške od blitve. Povremeno mešati i dinstati oko 5 minuta ili dok ne omekšaju. Ako je jaka vatra, prilagoditi je jer ne smeju da zagore. Za to vreme treba motriti lososa i u zavisnosti od debljine, okrenuti nakon 3-4 minuta. Peći sa druge strane još 4 minuta.
  • U tiganj sa drškama ubaciti i listove blitve i odmah zatim smanjiti vatru na srednju i naliti sa 2-3 kašike soja sosa.
  • Povremeno mešati i kuvati još desetak minuta, tj. dok lišće ne uvene.
  • Lososa izvaditi iz tiganja i preći na pravljenje sriracha ajolija.
  • U duboku usku posudu ili teglu ubaciti jaje, senf, sirće ili limun, beli luk, so i na kraju ulje. Ubaciti štapni mikser do dna posude i uključiti. Pustiti da radi držeći ga čvrsto na dnu posude sve dok se ne stvori puno majoneza. Nakon toga jako laganim i sporim pokretom (jednim) vući nagore štapni mikser dok se ne inkorporira ostatak ulja. Kad završite ajoli, možete doterati ukus, dosoliti ili ubaciti još malo odabrane kiseline (sirće ili limun) i dodati srirachu ili drugi ljuti sos. Kratko izmiksajte ili čak možete umešati varjačom da se ajoli ne razlije.
  • Servirajte dinstanu blitvu, losos i pelijte sa sriracha ajolijem i, ako želite, pospite još srirache za dekoraciju.
Ana Vlatković Gourmana 

Veganski kari od leblebija i povrća

Za 2 osobe

SASTOJCI

  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 1 puna kašika kari paste (ja sam koristila tikka masala pastu)
  • 1 kašičica kurkume
  • ½ kašičice mlevenog korijandera
  • ⅓ praziluka (nisam imala luk, pa sam zamenila)
  • 3 čena belog luka
  • 1 parče đumbira veličine dva palca
  • veza svežeg korijandera
  • ½ konzerve kokosovog mleka
  • 1 dl vode
  • 1 konzerva leblebija, proceđenih
  • 1 manja šolja kukuruza šećerca
  • ½ kelerabe
  • ½ komorača
  • morska so
  • 2 dl (1 manja šolja) basmati pirinča
  • 2 dl grčkog jogurta
  • čili ulje (opciono)

POSTUPAK:

  • U kokosovom ulju propržiti kari pastu i začine nekoliko minuta, zatim dodati praziluk nakon 5 minuta i narendani beli luk i đumbir. Dodati sveže stabljike korijandera sitno iseckane i vrlo kratko propržiti.
  • Dodati kokosovo mleko i vodu, i nakon nekoliko minuta ključanja premestiti u blender i izblendati.
  • Vratiti sos u šerpu, i u njega ubaciti leblebije, kukuruz i posoliti. Kuvati desetak minuta, zatim ubaciti iseckan komorač i kelerabu i kuvati još 10 minuta na srednje blagoj vatri.
  • Skuvati basmati pirinač: 1 šolju od 2 dl pirinča, preliti sa malo manje od 2 iste šolje ključale vode. Staviti na jaku vatru, poklopiti i kad provri smanjiti vatru na minimum, kuvati oko 15 – 18 minuta. Razbarušiti viljuškom. Servirati kari sa pirinčem, posut listovima korijandera i grčkim jogurtom (opciono prelivenim čili uljem).
  • *Imajte na umu da povrće može da bude bilo koje iz vašeg frižidera, oni jadni patrljci paprike, šargarepe, karfiola, ili nečeg drugog koji stoje neiskorišćeni u fioci, odličan način da smanjimo bacanje hrane!

Ana Vlatković Gourmana