Gastro scena Budimpešte mahom se svodi na Peštu, no ne treba propustiti ni odlazak u Budim. Sa budimske tvrđave je, naravno, i najlepši pogled na peštansku stranu grada. Treba imati u vidu da je ovo turistički deo, te ako ne volite tu atmosferu, ne morate se preterano zadržavati. Ako ste pak zabasali tamo i umorni posle šetnje utvrđenjem želite da sednete negde i odmorite, mogu da preporučim starinsku kafanicu Bambi u podnožju Budima. Reč je o originalnom socrealističkom kafeu, kakvih je u gradu ostalo veoma malo i, što dekorom, što ponudom hrane, te poluneraspoloženim konobarima, prenosi duh nekog drugog vremena. Keyword: autentnično!

Jevrejska (tzv. hipsterska) četvrt i kertovi

Počnimo sa gastro obilaskom Pešte. Jevrejska četvrt, ili distrikt VII na mapama je glavno uporište noćnog života u Pešti. Kod nas u kući poznatiji kao hipsterska četvrt jer je pre desetak godina vrveo hipsterima, ovaj deo grada načičkan je barovima, restoranima klubovima i najvažnije kertovima. Kad izađete, verujte mi da u Budimpešti želite da osetite ono što je za nju karakteristično, a to su ruin barovi iliti kertovi. Reč je o barovima i klubovima u starim velelepnim, ali pomalo propalim peštanskim zgradama i njihovim dvorištima (kert - bašta). Najpoznatiji od njih je naravno Szimpla kert, ispred koga je uvek red, tako da treba da se pripremite na čekanje. Szimpla je svojevrsna atrakcija i iako je veoma popularna, preporučujem da bar jednom odete. Enterijer je nadasve eklektičan, napravljen pomoću „štapa i kanapa“ (kompjutera, kada, delova automobila i ostalih drangulija), a piće je relativno pristupačno. Szimpla je sigurica jer se tamo uvek nešto dešava, ako vam dosadi jedan stejdž, možete se pomeriti u neku drugu „sobu“ i tamo vas čeka drugačiji vajb. Zanimljivo je da nedeljom u toku dana ovo mesto doživljava transformaciju u market na kom se prodaju sveži proizvodi, a koji takođe vredi posetiti.

mazel tov.JPG
Ana Vlatković 

Tu je i drugi gigant među kertovima Instant-Fogas, ujedno i najveći ruin pab kompleks u Pešti sa čak sedam različitih stejdžova i 18 barova, tj. šankova. Čak ima i hrane za one koji ogladne u klabingu, što je sa mnom, recimo, čest slučaj.

Odmah pored Szimpla kerta nalazi se Karaván food court, otvoreni food court na parkingu sa lepo uređenim prostorom i gomilom food truckova. Moj favorit je ubedljivo Zing burger, inače lanac burgera u Pešti, koji nikad ne izneveri. Probajte obični street burger, sa angus mesom, krompiriće ili batat i obavezno garlic mayo.

karavan food.JPG
Ana Vlatković 

Pored ova dva giganta, tu su i nešto manji dvorišni Kőleves kert (soup garden), i Ellàtò kert u ulici Kazinczy. Nećete pogrešiti ni sa njima, a i sve je vrlo blizu jedno drugog.

U istom kraju jeste jedno od mojih omiljenih skrivenih mesta za dobro craft pivo - Hops beer bar. Mala pivnica niskog plafona, sa zidovima izlepljenim podmetačima za pivo iz celog sveta. Ovo mesto pruža utočište i prijateljsku, intimniju atmosferu u odnosu na okolne barove. Muzički izbor gravitira ka tvrđem zvuku, tako da ga, ako niste ljubitelji, možete zaobići.

Ukoliko vam ništa od ovog ne odgovara, uvek možete naći nešto shodno svom ukusu u ostatku Jevrejske četvrti, jer za svakog ima ponešto. Krenite od Király ulice, i promuvajte se oko Hollo ulice, gde inače imate i otvoren Arcade game pasaž koji radi celu noć. You are welcome.

arcade pasaž.JPG
Ana Vlatković 

A sad pređimo na glavnu stvar - hranu!

Restorani

Predstavnici Bliskog Istoka i Maroka u Pešti su Dobrumba i Mazel Tov, koji mogu da se pohvale dobrim autentičnim ukusima, svežim sastojcima, posvećenošću i lepim enterijerima. Preporučujem da uzmete što više malih meze style jela poput humusa, falafela, babaganusha, pita hleba, tabulea i muhamare, i delite ih sa nekim s kim idete, u klasičnom maniru ovih mediteranskih kultura. Obavezno rezervišite nekoliko dana unapred.

mazel tov enterijer.JPG
Ana Vlatković 

Moj najomiljeniji restoran u Budimpešti je indijski Taj Mahal. Malo izmešten iz samog centra, ovaj restoran nudi jela kompleksnih i autentičnih ukusa, kao i prijatan ambijent sa klasičnim indijskim dekorom. Često ćete videti indijske porodice da dolaze ovde, što svedoči o kvalitetu. S obzirom na to da se u kuhinji ne plaše ljutine, pazite šta naručujete. Ako uopšte ne volite ljuto, naručite jelo koje se zove Korma (može da bude od piletine ili jagnjetine), ukoliko volite blago ljuto Chicken Taj Mahal ili divni bogati Butter Chicken. Ukoliko ste raspoloženi za ljuto, možete probati Tikka Masalu ili druge mnogo ljuće stvari poput jagnjećeg Vindalooa. Obavezan je dodatak rajite od krastavca (umak od jogurta, krastavca i korijandera), običan basmati pirinač i naan hleb sa belim lukom. Ovde nema potrebe za rezervacijom.

taj mahal.JPG
Ana Vlatković 

Ko prati @gourmana na Instagramu, znaće koliko volim meksičku klopu. Za autentičnije ukuse svratite u restoran Tereza, a ukoliko više volite poznate ukuse, opredelite se za tex-mex fazon u restoranu Iguana. Ako odete u Iguanu, i iskoristite priliku da vidite deo grada oko Parlamenta koji je mnogo mirniji i podseća pomalo na Pariz, obavezno probajte njihov mohito, a od jela preporučujem tuna tostadu. Ni ovde nije potrebna rezervacija.

Mađarski ukusi

Iako nam je dosta bliska, mađarska hrana i te kako može da impresionira. Izdvojila sam restorane u relativno različitom fazonu, da pokrijem sve opcije.

Gettó Gulyás je odličan reprezent tradicionalne mađarske hrane u modernom ambijentu. Kvalitet namirnica i pripreme je na visokom nivou i bez velike pretencioznosti. Enterijer je fantastično moderan, a potpuno retro, a klijentela u glavnom mlada i dosta turistička. Ne dajte da vas ovo odvrati od mesta, jedino što to može da uradi jeste ne tako nasmejano osoblje. Ali, hej, sve za dobar zalogaj! Obavezna je rezervacija.

Gettó Gulyás.2JPG.JPG
Ana Vlatković 

Kisüzem je sa druge strane potpuno lokalno mesto. U meni omiljenom delu grada, VIII distriktu krije se ovaj dragulj među restoranima/bistroima/barovima. Ne mogu da se opredelim kako da ga okarakterišem pa je dobio sve tri kategorije. Hrana i piće se naručuju za barom, zaposleni su veoma ljubazni, s tim što nema klasičnog konobara nego je sve malo u „uradi sam“ fazonu. Mesto je živahno, puno ljudi različitih profila, pomalo ekscentrično, sa veoma solidnom hranom i jednostavnom a dobrom selekcijom pića. Ako dolazite vikendom, može da se desi da malo sačekate na ulazu dok se ne oslobodi mesto jer ne primaju rezervacije.

M. étterem je jedan od onih restorana u koji sam relativno slučajno otišla, a ostavio je super utisak svojom hranom i jednostavnim a genijalnim enterijerom. Ceo lokal izlepljen je mesarskim papirom, i nameštaj je crnim markerima nacrtan na zidovima. Genijalno. Hrana je spoj mađarske i francuske, služena u bistro fazonu, i sve je vrlo ukusno. Nalazi se u VII distriktu i rezervacija je preporučljiva.

m etterem food.JPG
Ana Vlatković 

Belvárosi Disznótoros je predstavnik tradicionalne mađarske hrane i ova institucija se čak našla na Bordenovoj listi kad je bio u poseti Budimpešti. Reč jo o nečemu nalik menzi, gde možete da uzmete hranu „za poneti“ ili možete da jedete za visokim stolovima bez stolica. Meni se diči kvalitetnim mađarskim kobasicama, šniclama, ćuretinom, gulašem i drugim mađarskim staple jelima. Ovo je mesto koje nudi kvalitetnu, ukusnu i jaku klopu za male novce.

Klasici

Kad je reč o poznatim klasicima, moram spomenuti tri institucije.

New York Café - mahom neorenesansno, ali i pomalo art nouveau zdanje, New York Café je jedna od najlepših zgrada u Pešti sa bogatom istorijom. Ukoliko volite elegantnu atmosferu za ispijajnje čaja i za posluženje sitnim sendvičima i kolačima, ovo mesto je must, pravo za tradicionalni afternoon tea. Vodite računa da je dosta skupo, afternoon tea za dvoje koštaće vas oko 65 evra.

Gerbeaud - ova čuvena poslastičarnica i njena istoimena kocka proslavile su se širom sveta. Kao i New York Café, veoma turistička food destinacija, ali ima svoje čari jer ipak sa sobom nosi težinu institucije u gastro kulturi. Takođe na skupljoj strani.

Gundel - na neki način kao Gerbeaudov mlađi brat, Gundel je takođe prepun istorije, samo možda mrvicu manje poznat. Upravo to znači da je odlazak u Gundel manje turističko iskustvo i da on nudi fantastično elegantnu atmosferu. Odskora renoviran, više ne nudi opciju branča nedeljom, ali možete otići na obrok ili u poslastičarnicu, i jesti dezert po kome se proslavio - Gundel palačinke.

gundel branč.jpg
Ana Vlatković 

Marketi

Great market hall je glavna pijaca u Budimpešti. Potpuno je natkrivena i krajnje velelepna, što svojom veličinom, što ponudom. Povrće, voće, ali i mesne prerađevine po kojima je Mađarska poznata, poput bele slanine, kobasica, Pick salame, guščije džigerice iliti Libamáj i drugih, sve su dostupne ovde. Odličan je odabir sireva, kao i začina poput slatke paprike. Na gornjem spratu ima restorana u kojima možete jesti, ali ne očekujte preteran gastro doživljaj, uradite to više zbog atmosfere, ako želite.

great market hall.JPG
Ana Vlatković 

Bonus savet je internacionalna radnja sa hranom koja se nalazi iza pijace u ulici Csarnok tér broj 5. Ovde se ja opremam stvarima kojih nema kod nas. Zaista ima apsolutno svega!

Hold Street market je manji market koji se više diči gurme odabirom proizvoda, i spratom koji je načičkan bistroima i kioscima sa uličnom hranom. Možda i najbolje mesto je A Séf utcája gde se meni često menja, a od istaknutih jela tu su pastrami sendvič (samo subotom), i vijetnamska Pho supa. Za vreme pandemije ova pijaca imala je promenljivo radno vreme, i ponekad je bila zatvorena, pa to pre odlaska treba proveriti.

Kokteli

Završavamo ovu turneju kako dolikuje - kvalitetnim koktelima. Kao neko ko se razume u piće i u hranu, kokteli su visoko na listi za istraživanje jer su upravo spoj gastronomije i proizvodnje alkohola. A i zabavni su, da se ne lažemo. Izdvajam dva svoja apsolutna favorita u Pešti:

Good Spirit Bar je veliki bar visokih plafona i šmekerskog enterijera u mirnom delu centralnog distrikta. Koktel lista je zavidna, barmeni su prespretni i penju se po visokim policama golim rukama. Izbor spirita, tj. alkoholnih pića (odakle i naziv bara) fenomenalan je i skoro neograničen. Ovde možete probati i flightove viskija i rumova te napraviti sebi mini degustaciju. Ekipa koja radi veoma je ljubazna, ali je neophodno rezervisati mesto u baru dan ranije.

good spirit bar 1.JPG
Ana Vlatković 

Hotsy Totsy je klasični njujorški speakeasy tip bara, nalazi se u suterenu u Jevrejskom distriktu (VII) i odaje mračnu i udobnu atmosferu. Koktele vam prave majstori prema vašem raspoloženju. Preporučujem da im tražite nešto nalik rumu i franđeliko souru, ali da vam sad ne objašnjavam, dopašće vam se sigurno. Rezervacija je skoro neophodna.

hotsy totsy koktel.JPG
Ana Vlatković