Neki letnji dani su bolji od drugih kaže jedna od naših omiljenih food blogerki koja stoji iza instagram naloga Hleb i lale, a u nastavku otkriva jedan od svojih najboljih veganskih recepata uz koji će ovo leto biti još laganije, poletnije, i naravno - ukusnije. U pitanju su burgeri od leblebije i šargarepe, te pomfrit od slatkog krompira i paštrnaka. 

Recept za 8 burgera

1 konzerva kuvane leblebije
1 manja glavica ljubičastog luka (sitnoseckanog)
2 čena belog luka (sitnoseckanog)
2 šargarepe (rendane na krupnije)
2 kašike chia semenki (ili 1 jaje ako niste vegan)
6 kašika vode
Sveži peršun
½ kašičice korijandera u prahu
¼ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice kumina
¼ kašičice kurkume
30 g brašna od semenki od bundeve (ili heljdinog brašna)
So, biber
2 kašike maslinovog ulje od komina masline
Za pomfrit:
1 manji slatki krompir
2 srednja paštrnaka
1 kašika maslinovog ulja od komina masline
¼ kašičice kajenske paprike (ili tucane paprike)

→ Pomešajte chia semenke i vodu (ili izlupajte jaje)
→ Šargarepu izrendajte na krupnije. Leblebiju ocedite od soka i izgnječite viljuškom. Nema potrebe da leblebiju blendate jer je bitno da se oseti njena struktura a ne da se dobije pasta.
→ Izmešajte leblebiju, luk ljubičasti i beli, chiu (ili jaje) i začine. Dodajte brašno od bundeve i sve dobro izmešajte. Ukoliko se mada ne drži dobro,raspada se, dodajte još malo brašna. Posolite i pobiberite po ukusu i prekrijte prozirnom folijom i stavite da se ohladi u frižider minimum 30 minuta.
→ Dok se smesa hladi, pripremite pomfrit i sastojke za salatu koju ćete poslužiti uz burgere.
→ Uključite rernu na 200°C
→ Slatki krompir isecite na štapiće približno iste dužine i debljine kao klasični pomfrit. Paštrnak isecite na malo deblje.
→ Tepsiju obložite sa papirom za pečenje pa poređajte štapiće slatkog krompira i paštrnaka tako da se ne dodiruju. Pecite u već zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
→ Dok se peče pomfrit, pripremite burgere. Uz pomoć modle za kolače, formirajte iste oblike debljine 3 cm pa ispecite 4 komada na tiganju koji se ne lepi i na kojem ste ugrejali 1 kašiku maslinovog ulja. Pecite sa jedne strane 5-6 minuta, da se zarumeni pa pažljivo okrenite na drugu stranu i pecite još 5 minuta. Kada su burgeri pečeni, prebacite ih na tanjir i ostavite 5-6 minuta da se prohlade jer će se u protivnom lako raspasti. Ponovite pečenje dok ne ispečete sve burgere.
→ Taman kada su burgeri gotovi, pojačajte tempreturu rerne na 220°C i pecite još 8 minuta tj, dok se ne zarumeni. Izvadite odmah iz rerne i poslužite uz tople burgere i salatu.
Burgeri su odlični i za poneti na posao kao ručak ili za užinu.
Prijatno!