Foto: Promo

"Afternoon Tea" u St. Regisu: Ovog leta, Beograd nam servira hladni čaj sa Astor elegancijom

Svaki hotel iz ovog prestižnog lanca neguje tri dnevna rituala: autorski "Bloody Mary", popodnevni "Time for Tea", te večernju ceremoniju otvaranja šampanjca sabljom, "Champagne Sabrage".

Postoje rituali koji ne podležu zubu vremena. Naprotiv, s godinama se učvršćuju, dobijaju na značaju i prerastaju u više od običaja. Popodnevni čaj svakako je jedan od njih. Nastao iz sasvim jednostavne potrebe: da se deo dana između ručka i večere ispuni toplinom, razgovorima i ukusima koji golicaju nepce, on i danas podseća na dragocenost svakodnevne socijalizacije.

Sve je počelo sredinom 19. veka, kada je vojvotkinja od Bedforda, sledeći svoj bioritam i želju za prijatnim predahom, osmislila lagan popodnevni obrok uz šolju čaja. Taj ritual ubrzo je postao društvena praksa, pretvorena u neformalne čajanke viktorijanskog visokog društva. Bio je to simbol jedne sofisticirane kulture okupljanja. Među onima koje su ovoj navici dodale notu ekskluzivnosti bila je i Caroline Astor, majka Johna Jacoba Astora IV, osnivača prvog hotela St. Regis. Za nju je popodnevni čaj bio društveni događaj u malom formatu: uvek brižljivo osmišljen, elegantan, te zakazan za 16 časova, kao uvertira u gala prijeme koje je priređivala u večernjim satima.

Foto: Promo

A, da li ste znali da i Beograd ima svoju oazu posvećenu umetnosti uživanja u šoljici popodnevnog čaja?

Foto: Promo

Foto: Promo

Danas, više od jednog veka kasnije, ovaj ritual ostao je stub identiteta brenda St. Regis. Hoteli iz ovog prestižnog lanca neguju tri dnevna rituala: autorski Bloody Mary, popodnevni Time for Tea, te večernju ceremoniju otvaranja šampanjca sabljom, Champagne Sabrage. Svaki od njih predstavlja savremenu interpretaciju tradicionalnih ideja, prilagođenu senzibilitetu grada u kojem se hotel nalazi, ali uvek sa prepoznatljivim pečatom Astor elegancije.

Foto: Promo

U beogradskoj verziji, ritual popodnevnog čaja odvija se u elegantnom ambijentu Rise Patisserie, gde gosti uživaju u pažljivo osmišljenom meniju delikatnih zalogaja; od mini sendviča i slatkih kolačića do slano-slatkih fuzija, uz Jing čajeve i selekciju vrhunskog šampanjca. Sve se odvija u službi iskustva koje podseća da i najjednostavniji popodnevni trenutak može poprimiti svečani ton.

Foto: Promo

U skladu s tom filozofijom, St. Regis Beograd i ove sezone osvežava svoju ponudu čajeva, osluškujući ritam i potrebe gostiju. Ovog leta, ritual dobija novu dimenziju u formi hladnog čaja. U prepoznatljivom prostoru Rise Patisserie, rashlađene biljne infuzije i lagani sezonski zalogaji kreirani su kao odgovor na tople beogradske dane. Iako je temperatura viša, najvažnije odlike ostaju iste: intimna atmosfera, promišljena elegancija i duh rituala koji nas, makar na kratko, vraća u vreme kada je i najobičniji trenutak imao ceremonijalni okvir.

Foto: Promo

Foto: Promo