S obzirom da je moda ovudek doživljava totalni haos sa dizajnerima koji su uvodili velike promene i tranformacije, ne postoji bolja inspiracija za ovekovečavanje rasprostranjenog MODNOG ludila na malim ekranima.

Holivud voli dramu, a modni svet je očito nepresušan izvor ideja i inspiraicje. Sa više nego dovoljno izvornog materijala, režiseri su rešili da nam tokom 2016. godine pokažu sve nedaće, ali i beskrajnu zabavu koja vlada u svet mode. 

Kanibali kao supermodeli, lični kupci i modne muze su samo deo koji je predstavljen u novi filmovima.

Predstavljamo vam najinteresantnije modne filmove koje jedva čekamo da gledamo:

The Neon demon

Novi film sa brutalnim scenama reditelja Nicolas Winding Refn, ovog puta se odnosi na svet modelinga. Elle Fanning glumi Jesse, atraktivnu devojku koja počinje da se zanima za modnu industriju. Rivali koji su ljubomorni na njenu mladost i lepotu će sve učiniti da ospore njen uspeh, čak i pribegavajući kanibalizmu. Reditelj Nicolas dobio je inspiraciju iz Tale of Countess Bathory, priče o serijskom ubici koji se u 16. veku kupao se u krvi svojih žrtvi, što je predstavljao deo njegovog beauty režima. On je navodno dobio ideju za nastanak The neon demona kada je shvatio da je stalno okružen ženama. Film se već poredi sa filmom Black Swan (2010), reditelja Dareen Aronofdky, koji je u svoj fokus stavio sukpb prima balerina jedne protiv druge, sve dok njihova borba nije izmakla kontroli. The Neon Demon će uraditi to isto, samo u svetu mode.

Datum premijere: 8. jul

The battle of Versailles

Godine 1973,  modni obračun odigrao se u Palais de Versailles, u Francuskoj. Ovaj show je specifičan po jednom vidu takmičenja pet francuskih modnih dizajnera protiv pet američkih. To je bio ultimativan test, koji je trebao da pokaže čija zemlja je superiornija i ko se nalazi na samom vrhu u svetu mode. Bazirana na knjizi modnog novinara Robin Ghivan, pod nazivom The Night American Fashion Stumbled into the Spotlight and Made History, adaptacija dela se odnosi na energično predavanje o tome kako su američki dizajneri, poput Halstona pokorili Evropu. To je zaistao pravi spektakl. Na modnoj pisti je dominiralo, ni manje ni više nego deset afro-američkih manekenki, što je bio pionirski potez u tom vremenu. Od rediteljke Ava DuVernay, koja je prošle godine predstavila film Selma, ovaj film će sasvim sigurno ponovo pokrenuti višegodišnju debatu da li je Njujork ili Pariz prestonica mode. Ili u najmanju ruku, šta se sve dešavalo 1973. godine. 

Untitled Alexander Mcqueen Biopic

Priča Alexander Lee McQueena je bila ispričana na izložbi i mjuziklu, a sada je svoje mesto pronašla na bioskopskom platnu. Rediteljka Andrew Haigh, koja je dobila brojne nagrade za romantičnu dramu 45 Years (2015) nam sada predstavlja nešto sasvim drugačije. Biografija se neće fokusirati na ceo život Alexander Mcquueena, već samo na jednom delu. Andrew je obećala prezentaciju zanimljivih stavova o životu, u obliku biografskog filma. Takođe, staviće se fokus na njega kao lika, odnosno kao umetnika koji kroz svoj rad želi da izrazi sebe i način na koji doživljava svet. 

Foto: Promo / alexandermcqueen.com

The first Monday in May

Sa The first Monday in May, mi dobijamo odličan insajderski pogled na veliki pritisak povom organizacije mammoth eventa. Reditelj Andrew Rossi nudi pogled iza scene na prošlogodišnjem dogadjaju, sa kontraverznom temom “China: Through The Looking Glass”. Organizatori i mediji su imali znojave dlanove zbog teme, jer su se plašili kako će je tumačiti VIP gosti. Sa Annom Wintour koja ima vodeću ulogu, sve se odvija bez problema... Kao neka vrsta  nastavka The September Issue (2009), gledaoci ne samo da će dobiti bakstage prolaznicu na najglamurozniji događaj, već i neprocenjivi pogled na sva dešavanja koja se dešavaju iza scene, kao i najbolje kreacije.

Datum premijere: 15. jun 

Personal shopper

Sa ponovnom saradnjom sa rediteljom Olivier Assayas, Kristen je napravila pravi spektakl sa ulogom u filmu Personal Shopper. Iako su zviždali na prvom prikazivanju na Kanskom festivalu, film je ponovo osvojio punu pažnju i vidno oduševljenje gledalaca, sa petominutnim ovacijama na svojoj zvaničnoj premijeri u Kanu. Kristen igra počasnog ličnog kupca, Maureen, koja bira različite kreacije poznatih brendova, za jednu "praznoglavu" ličnost. Međutim, njen pravi zadatak je da upostavi kontakt sa svojim nedavno preminulim bratom blizancem, za koga veruje da joj šalje skrivene poruke. 

Kiks

Ljubitelji sportske mode, a posebno patika će se obradovati kada čuju da postoji igrani film o fanovima i opsesiji patikama. Kicks, film reditelja Justin Tipping, predstavlja fiktivnu priču petnaestogodišnjeg Brandona. Kada je skupio dovoljno novca da kupi novi par patika, on je postao žrtva pljačke obuće. Siledžija iz komšiluka Flaco ga je napao i pobegao sa njegovim crvenim Air Jordans. Brandon nije mogao to da prihvati, pa jeveoma brzo odlučili da se sastanu sa svojim ujakom, dilerom droge. Koliko daleko će otići kako bi se suočio sa nasilnikom? Nakon prikazivanja na njujorškom Tribeca Film Festival, mi ne možemo da iščekamo da pogledamo ovaj uzbudljivi film. 

Datum premijere: 9. septembar

Foto: Promo / Tribeca Film Festival

Mapplethorpe

Do danas, više od 23 000 ljudi je pohrlilo u LACMA galeriju u Los Anđelesu, kako bi videlo retrospektivu Robert Mapplethorpe karijere. Sada, fotografer je stigao na red za snimanje dokumentarnog filma. Njegove drastične fotografijegej muškaraca i raznih fetiša će se pojaviti u novom filmu reditelja Ondi Timoner. U glavnim ulogama se pojavljuju glumice Debbie Harry, Fran Lebowitz, kao i Roberta Mapplethorpe. Mapplethorpe prikazuje beskonačnu fascinaciju sa gej scenom, šokirajući publiku sa sirovim slikama homo erotizma. Sa rediteljom Fenton Bailey koji se ne plaši da prikaže teške scene, ovaj film nam daje novu perspektinu na voljenog umetnika. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija