Ko će odneti kući zlatni kip, saznaćemo tek za više od mesec dana, tačnije 26. februara. Do tada, možemo ipak da špekulišemo o favoritima oslanjajući se na dosadašnje već dodeljene filmske nagrade i prognoze filmskih kritičara. 

Jedan od događaja koji je sjajan "prognozer" Oskara je već iza nas. U pitanju su Globusu na kojima je trijumfovao "La La Land" koji je odneo čak 7 nagrada. Sledeće su BAFTE te budite u pripravnosti da će se naša lista stalno menjati shodno "struji" koja nas bude vodila čas na stranu jednog filma, a čas na stranu nekog potpuno drugog.

U nastavku pogledajte aktuelan predviđanja kritičara:  

Najbolji film

Koji film će pobediti? La La Land

foto: Profimedia

Zašto će pobediti: Holivud ne voli ništa više od bajke koja je prepuna zabave, te je ova poletna, vesela priča o dvoje umetnika koji grade svoje individualne karijere pokušavajući da saćuvaju sopstvenu vezua savršena kombinacija za osvajanje Oskara. Film obuhvata beg od realnosti sa primesama realistične gorko-slatke priče. I da, jaku moćnu vizualno odu umetnosti. 

Ostale nagrade do sada: Na nedavnoj Golden Globes dodeli nagrada La La Land je ukupno 7 nagrada među kojima je i najbitnija, ona za film, doduše u kategoriji za komediju ili mjuzikl. Takođe je osvojio nagradu za najbolji film na Critics’ Choice Awards.

Glavna konkurencija:Moonlight, Arrival i Lion su osvojili podršku kritičara i razne druge nominacije. Moonlight je vrlo moćan takmičar sa potresnom pričom o tamnoputom gej muškarcu koji je u potrazi za svojim identitetom.Takođe, ovo filmsko ostvarenje je osvojilo Globus za Najbolji film u kategoriji Drame.

Najbolja ženska uloga

Ko će pobediti? Emma Stone (La La Land)

foto: Profimedia

Zašto će pobediti: Do skoro smo bili ubeđeni da će Natalie Portman trijumfovati zbog njene vrhunske interpretacije Jackie Kennedy, gde je duboko i vrlo emotivno zaronila u karakter intrigantne bivše Prve dame Amerike. Ali sada, kako vreme odmiče sve se više čini kako će joj nagradu "ukrasti" Emma Stone. Njena strastvena interpretacija glumice u usponu uz igranje i pevanje je očarala sve!

Ostale nagrade do sada: Golden Globe nagrada za Najbolju žensku ulogu u kategoriji mjuzikla ili komedije.

Glavna konkurencija: Pomenuta Natalie, zatim Amy Adams u Arrival i Isabelle Huppert za Elle su tri glavne dame koje bi mogle da trijumfuju u kategoriji Najbolja glumica.Performans Adamsove ima dozu emocionalne nestabilnosti koju Akademija često nagrađuje. Hupertova je takođe trijumfovala na Globes dodeli nagrada u kategoriji Drame, mada francuska glumica je daleko od još jednog trijumfa kada je u pitanju Oskar. Bar se nama čini...

Najbolja muška uloga

Ko će pobediti? Casey Affleck (Manchester by the Sea)

foto: Profimedia

Zašto će pobediti: Uprkos kontroverznim optužbama za uznemiravanje koje su podnete protiv njega, Affleckov glumački performans u filmu Manchester by the Sea je privukao veliku pažnju i pozitivne kritike u ovogodišnjoj sezoni dodela nagrada. Kada se uzme u obzir priznanje koje je dobio u dosadašnjem performansu, Affleck je vrlo moćan pretendent za ovu svetlucavu nagradu.

Ostala nagrade do sada: Golden Globe za Najbolju mušku ulogu u kategroiji Drama, zatim SAG nominacija u istoj kategoriji i Critics’ Choice nagrada za najboljeg glumca.

Glavna konkurencija: Denzel Washington u Fences, Ryan Gosling u La La Land i Joel Edgerton u Loving. Ovo su glavni konkurenti, sa akcentom na Washingtona, mada je skoro pa izvesno da bi upravo Affleck trebao da bude nagrađen za ovu ulogu.

Najbolja sporedna glumica

Ko će pobediiti: Naomie Harris (Moonlight)

foto: Profimedia

Zašto će pobediti: Uloga Naomi Harris nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Glumica je očigledno ostvarila svoju najbolju ulogu igrajući Paulu, majku geja, zavisnicu od kreka.

Ostale nagrade: Golden Globes nominacija za Najbolju žensku sporednu ulogu, SAG Awards nominacija za izvanredan perfomans ženskog glumca u sporednoj ulozi, kao i Critics’ Choice nominacija za najbolju sporednu žensku ulogu.

Glavna konkurencija: Harrisova ima jaku konkurenciju u Violi Davis (Fences) i Nicole Kidman u (Lion).

Pogledajte na sledećoj strani ostale prognoze po kategorijama: