Zahvaljujući saradnji KC Grada i Goethe instituta, Sven će tokom trajanja izložbe boraviti Beogradu i to u okviru projekta Artist in Residence, čiji je autor Ljudmila Stratimirović. Kao i u okviru svih rezidentura, umetnik će inspirisan našim gradom stvarati tokom svog boravka.

‘’Fotografijom sam počeo da se bavim osamdesetih. Uglavnom sam koristio analognu kameru, koju I danas često koristim. Moja prva fotografija je bio portret mladog momka u kišnom mantilu…on je bio moj prijatelj u Istočnom Berlinu…’’

Sven Marquardt je većini poznat kao izbacivač iz čuvenog berlinskog kluba Berghain, ali on ima bogatu umetničku karijeru koja je često bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida.

Rođen je rođen 1962. godine, a svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, ali i izlaže samostalno i grupno. Njegov rad je bio cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj a i sam se susretao sa cenzurom zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi. Njegovu fotografiju karakterišu portreti, u crno-beloj tehnici, uglavnom rađeni analognim foto-aparatom.

‘’Moja karijera fotografa je mnogo duža nego karijera izbacivača u Berghainu. Bio sam oduševljen punk muzikom i new wave-om osamdesetih, a posle pada zida tehno scenom koja se razvijala u Berlinu’’, kaže Sven Marquardt.

Sven Marquardt je fotograf koji je cenjen i u modnom svetu, te je pre nekoliko godina dizajnirao limitiranu kolekciju majica za poznati brend Hugo Boss, sarađivao je sa poznatim brendom Levi's a krajem prošle godine je bio glavni fotograf kampanje nemačkog brenda ITEM m6.

'Kod modela koje fotografišem inspirišu me različite stvari. Nekad je to zanimljiv     stajling, nekad je to lice, telo, ali uvek mi je najveća inspiracija jaka ličnost'' 

Izložba ''Future's Past''

''Future's Past'' sadrži 30 fotografija različitih dimenzija, u crno-beloj tehnici i reflektuje tri decenije njegovog rada. Fotografije su nabijene simbolizmom kao i referencama iz istorije umetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtevaju pažljivo posmatranje. Rad na ulazu Berghaina svakako je inspirativan za Marquadta, iako on sam preferira da prvo upozna svoje modele i smesti ih u precizno dizajnirani dekorum, koji se pretvara u spontanu pozadinu kojom dominira jako prisustvo subjekta u jukstapoziciji sa aksesoarima i rekvizitom. Sve je u jakom kontrastu pa otuda i odabir crno-bele tehnike koja taj kontrast pojačava: fotografije snimljene na dnevnom svetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje delova prošlosti u budućnost i sadašnjost predstavlja zajedničku nit u njegovom opusu koju će publika moći da isprati na izložbi. 

‘’Beograd poslednjih nekoliko godina često porede sa Berlinom, a noročito Berlinom devedesetih, što ja smatram velikim komplimentom i šansom da razvijamo autentičnu umetničku scenu u kojoj zajedno stvraju i domaći i strani umetnici. Sven Marquardt je na neki način zaštitno lice tog slobodnog, cool Berlina gde je sve moguće i gde svako može da bude ono što zaista jeste’’ – kaže Ljudmila Stratimirović, art direktorka KC Grada i autorka projekta Artist in Residence 

Izložba Futute’s Past biće u KC Gradu od 5. do 17. juna 2017.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/