Ako postoji žanr koji oduvek ima svoju vernu publiku, onda je to kriminalistički žanr.

Bilo da se radi o trilerima političke tematike, tematike međuljudskih odnosa ili punokrvnim krimićima u kojoj do zadnje stranice strepimo nad identitetom potencijalnog ubojice, ne može se poreći da postoji nešto duboko intrigantno u čitanju nepredvidivog štiva.

U nastavku ELLE vam donosi nekoliko zanimljivih triler naslova koji će vas sigurno naterati da čitate u jednom dahu, ne skidajući pogleda sa stranica:

Bila je tu pre mene - Dž. P. Delejni

Sve što je danas moje, nekad je bilo njeno...

Džejn se iznenada ukazala prilika života, šansa da počne iz početka i da živi u prelepoj minimalističkoj kući koju je projektovao zagonetni arhitekta Edvard Mankford. Ovaj moderan posed iz snova opremljen je visokom tehnologijom – senzorima i kamerama – koja kontroliše i prilagođava čitav ambijent. Ali Džejn mora da ispuni neobične uslove: pre svega treba da popuni detaljan upitnik i pridržava se dugačkog spiska strogih pravila.

Kada se najzad useli, polako saznaje detalje prerane smrti prethodne stanarke, Eme, koja je po godinama i izgledu veoma podsećala na nju. I dok pokušava da razdvoji istinu od laži, ona će nesvesno pratiti iste obrasce ponašanja, praviti iste izbore i iskusiti isti strah kao devojka koja je bila tu pre nje.

U jednom od najnapetijih psiholoških trilera godine, kroz kaleidoskop dvoličnosti, obmane i smrti prepliću se naizgled srećna sudbina jedne žene i misteriozna prošlost druge.

Žeđ - Ju Nesbe

Ulicama hara novi ubica. U tvojoj je kući. U tvojoj sobi. Traži krv.

Žena je pronađena mrtva posle sastanka ugovorenog preko interneta. Tragovi na njenom telu upozoravaju policiju da ima posla s naročito svirepim ubicom.

Pod pritiskom štampe da ubica bude što pre uhvaćen, vrh policije uviđa da je tom zadatku dorastao samo jedan čovek. Međutim, Hari Hule nije voljan da se vrati tamo gde je umalo sve izgubio. Bar dok ne posumnja da novo ubistvo može biti povezano s jednom njegovom starom, neuspelom istragom.

Kad bude otkrivena sledeća žrtva, Hari mora da stavi na kocku sve ne bi li uhvatio onog jedinog koji se izvukao.

„Dok Hari Hule privatno teži harmoničnom i mirnom životu, Hule policajac i lovac na ubice nema mira. Onaj jedan koji mu je umakao još je na slobodi. S jedne strane Harijeva dužnost prema malom krugu najbližih sukobljava se sa policajčevom dužnosti prema celom društvu. S druge, potraga za ubicom prerasta u potragu za onim što je najintimnije, najdublje u čoveku.“ Ju Nesbe, o motivima glavnog junaka u novom romanu

Iza zatvorenih vrata - B.A. Paris

Svi poznaju par poput Džeka i Grejs. On je uspešan, zgodan i bogat muškarac. Ona je lepa, šarmantna žena i besprekorna domaćica. Očarali su društvo u kojem se kreću, toliko da nove prijateljice pozivaju Grejs na ručak kako bi je bolje upoznale.

Ali to je nemoguća misija, pošto se Džek i Grejs nikada ne odvajaju jedno od drugog. Neki bi to nazvali klasičnim ponašanjem zaljubljenih mladenaca. Drugi bi posumnjali u tu čudnu vezu supružnika. I pitali se zašto je Grejs napustila posao odmah nakon venčanja, iako još uvek nemaju decu. Zašto se ona skoro nikad ne javlja na telefon? I zašto su na prozorima spavaće sobe rešetke?

Čovek koji je gledao žene -  Hans Rosenfelt i Mikael Jort

Sebastijanu Bergmanu očajnički treba malo mira u njegovom poprilično haotičnom životu, a otkriće da ima ćerku, Vanju, može da obezbedi tu stabilnost koju želi. Ipak, dvoumi se da li da joj kaže istinu da je on njen biološki otac iako će joj tako možda ugroziti karijeru i uništiti život?

Dok toplotni talas zahvata Stokholm, policija se muči da reši slučajeve brutalno ubijenih žena. Ubistva nose sva obeležja serijskog ubice Edvarda Hindea, ali on je u zatvoru već petnaest godina, zahvaljujući upravo Sebastijanu.

To znači da je reč o imitatoru koji do detalja kopira Hindea i bira žrtve po kriterijumu koji postaje očigledan tek nakon četvrtog zločina: sve ubijene žene bile su Sebastijanove ljubavnice. Istraga će dovesti do saznanja da su sva ubistva tesno povezana sa njim i da niko oko njega nije bezbedan. Čak ni Vanja. 

Suša - Džejn Harper

Napolju je još uvek visio opran veš, presušen kao barut i ukrućen od vrelog sunca. Na kamenoj stazi do kuće ležao je odbačen dečji trotinet. Na celoj farmi, u prečniku od kilometra, kucalo je samo jedno ljudsko srce.

Usred najgore suše koja je zadesila ruralne predele Australije, policija na imanju Hadlerovih zatiče stravičan prizor: sve ukazuje na to da je farmer potegao pušku na svoju ženu i sina, a potom usmrtio i sebe. Samo je devojčica preživela ovu porodičnu tragediju, a ona je suviše mala da ispriča šta se dogodilo.

Federalni agent Aron Folk vraća se u svoj rodni grad prvi put nakon nekoliko decenija odsustva samo kako bi odao poslednju počast svom najboljem prijatelju Luku i njegovoj porodici. Pre dvadeset godina, Folk je bio osumnjičen za ubistvo jedne devojke, ali mu je Luk dao čvrst alibi i sačuvao ga od zatvora. 

Ipak, duga senka nepoverenja širi se nad gradom koji ga još uvek mrzi i krivi za taj zločin. Sada je Luk mrtav, ali sa njim u grob nije otišla i ova tajna, jer još neko zna da su njih dvojica lagali.

Poslednja žrtva - Toni Parsons

12 MRTVIH DEVOJAKA

U cik zore jednog snežnog februarskog dana u srcu Kineske četvrti u Londonu pronađena je hladnjača sa telima dvanaest smrznutih devojaka, po svemu sudeći ilegalnih imigrantkinja, umrlih od hipotermije.

TRINAEST PASOŠA

U kabini napuštene hladnjače smrti detektiv Maks Vulf iz stanice Centralni Vest End pronalazi trinaest pasoša.

GDE JE ONA?

Potraga za trinaestom devojkom vodi Maksa Vulfa u mračno srce sveta krijumčarenja ljudi, masovnih migracija i tržišta robova 21. veka i primorava ga da postavi pitanje koje opseda naše doba: šta biste sve učinili da steknete dom?

„Pripovedanje koje udara kao pendrek, dijalozi jaki poput Vulfovog omiljenog trostrukog espresa... i ljubav prema Londonu zbog koje je ovaj roman neodoljiv.“ GQ

„Toni Parsons smešta čitaoca usred svakog prizora. Volim takve pripovesti i veliki sam obožavalac Maksa Vulfa.“ Džejms Paterson

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/