Septembar je mesec kada tradicionalno počinje nova pozorišna sezona i kada Filharmonija ponovo otvara vrata za publiku, ali i kada cela kulturna scena Srbije zaživi u punom poletu, sa izuzetno bogatom ponudom sadržaja.

Izdvajamo neke od najznačajnijih događa koji će obeležiti ovaj mesec. Podsećamo vas da je u toku izložba radova Dejvida Linča, koja će gostovati u Kulturnom centru Beograda sve do 30. septembra.

Pančevo filmski festival (6.-10.9)

Internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma održaće se na više lokacija u Pančevu, u okviru kojeg će biti prikazano sedamdesetak naslova iz celog sveta. Festival obuhvata sedam filmskih programskih celina i brojne prateće programe: radionice (Mali film), master klasove portugalske rediteljke Salome Lamas i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera, izložbu stripova produkcije „Fijuk“, koncerte (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (DJ Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke). Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festivala je besplatan.

Sting (17. 9.) Kombank Arena Beograd

Britanska muzička legenda peti put dolazi u Srbiju, ovoga puta u okviru turneje „57th&9th” na kojoj promoviše istoimeni album. Nastupiće sa gitaristima Dominikom i Rufusom Milerom, bubnjarom Džošom Frizom, a specijalni gosti biće njegov sin Džo Samner i harmonikaš Persi Kardona (The Last Bandoleros). „57th & 9th” je Stingov prvi rok album posle 13 godina. Muzičar ga je opisao kao vrlo spontani projekat o temama „traganja, putovanja i uvlačenja u nepoznato”.

LIFFE, Festival filmske režije (19 - 23. 9.) Leskovac

Leskovački internacionalni festival filmske režije na otvaranju će biti posvećen Emiru Kusturici. Njemu će biti uručena nagrada “Živojin - Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti, van konkurencije će biti prikazan film „Na mlečnom putu”, a „No Smoking Orchestra” održaće koncert na Širokoj čaršiji. Festival će imati četiri programske celine: takmičarski program, studentski film, film za decu i mlade i autorski pečat. U takmičarskom delu biće prikazano 13 ostvarenja iz nekadašnje Jugoslavije, od kojih su šest srpske premijere. Biće održana i VI konferencija reditelja, a festival će biti zatvoren uručenjem nagrada i predstavom Branka Đurića „Đurologija”.

Na sledećoj strani pročitajte šta možete čuti u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine i koje izložbe morate videti!

PageBreak

Beogradska Filharmonija (21.9)

Ciklus “Filharmonijski Pandemonijum” u Beogradskoj filharmoniji biće otvoren 21. septembra. Reč je o delu “Fasada” engleskog kompozitora Vilijama Voltona, napisano na provokativne i sofisticirane stihove pesnikinje Edit Sitvel, sa Branislavom Podrumac kao solistom i Brunom Mersom kao dirigentom. Prvi koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održaće 29. 9, kada će biti izvedena Pastoralna simfonija Ludviga van Betovena i Alpska simfonija Riharda Štrausa, pod vođstvom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Bitef (22-30.9.)

Pod sloganom “Epik trip” publika će u glavnom programu imati prilike da gleda sedam predstava. Prvog dana biće prikazano šestočasovno ostvarenje iz Velike Britanije „Kvizula!” Tima Ečelsa, a već drugog 24-časovni spektakl “Olimp” Jana Fabra zasnovan na grčkoj mitologiji. Selektor festivala Ivan Medenica kaže da je akcenat glavnog programa na pozorištu nemačkog govornog područja i u tom kontekstu na ovogodišnjem festivalu gledaćemo dve predstave Ersana Mondtaga, “zvezde u usponu” koji je dobro poznat na svom terenu, ali još nije dobio najširu međunarodnu “vidljivost”.

Dani izraelskog filma (14 - 17. 9.) Kulturni centar, Beograd

Dani izraelskog filma počinju u četvrtak 14. septembra u 20 časova, a festival otvara film “Upoznajte princezu Šo”. Reč je o uzbudljivom dokumentarcu iz 2015. godine, o devojci Samanti Montgomeri (38) iz Nju Orleansa na čije akapela video-klipove nailazi poznati izraelski umetnik Kutiman iz Tel Aviva i od nje pravi Jutjub zvezdu.

Red Snapper (16.9.) Dom omladine Beograda

Engleska plesna džez-fank grupa Red Snapper proslaviće dvadesetu godišnjicu svog remek dela - albuma “Prince Blimey” iz 1996. godine.

112 godina kineskog filma, (25 - 26. 9.) Jugoslovenska kinoteka Beograd

Jugoslovenska kinoteka biće od 25. septembra domaćin izložbe "112 godina kineskog filma", koja je već gostovala po Evropi i u SAD, a istog dana biće prikazan najnoviji film sa Džeki Čenom "Kung fu joga".

Izdvajamo: 

Izložba slika građanskog društva - Portreti Anastasa Jovanovića (8. 9-21.10.), Dom vojske Beograd

Peti Dunavski dijalozi: Umetnost i estetika intimnog (12 - 25. 9), Novi Sad

Petar Lubarda (6 - 29. 9.) Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

125 godina od rođenja Ive Andrića, Beseda Miro Vuksanović (15. 9.) SANU u Nišu

Međunarodni video-festival "Videomedeja" (22 - 24. 9.) Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Stefan Milenković, 25.9, Kolarac, ArtLink festival mladih talenata

Izvor: Blic

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/