Novembar u filmskom kalendaru znači samo jedno: sezona nagrada je odmah iza ćoška! A ove godine Steven Spielberg, višestruko nagrađivani režiser vraća se na veliko platno ostvarenjem od kog se očekuje minimum sedam nominacija: za scenario, režiju, najbolji film, muziku, glavne glumce i montažu. 

U pitanju je film The Post, prvi film nakon dvogodišnje Stevenove pauze. Spielbergov poslednji film Bridge of Spies, teška posleratna drama koja se dešava u vreme napetog Hladnog rata, imala je sjajne kritike ali nije uspela da osvoji Američku filmsku akademiju. Od šest nominacija, film je Oskara obezbedio jedino sporednom glumcu Marku Rylanceu.  

Zato su očekivanja od najnovijeg filma još veća.

The Post se bavi istinitom pričom iz 1971. godine kada su procurila tajna dokumenta Pentagon Papers, koja otkrivaju orljavu igru američke vojske u Vijetnamskom ratu. Ova dokumenta doći će pod ruku čuvene Kay Graham, izdavača Washington Posta koju glumi oskarovka Meryl Streep. Kay će uz pomoć izvršnog direktora lista Bena Bradleea (Tom Hanks) istražiti slučaj koji bi mogao da uzburka američku i svetsku scenu. Na put će im stati ceo Kongres i Bela kuća, dok će im tadašnji predsednik Nikson zabraniti izlazak što će celu priču "odvesti" na Vrhovni sud.  

Kay Graham je vodila je The Washington Post više od dve decenije. U tom periodu je nadgledala praćenje jednog od najbitnijih događaja moderne američke istorije, poznati Watergate skandal nakon kog je tadašnji predsednik Nikson podneo ostavku. Kim je osvojila Pulitzerovu nagradu 1998. za svoje memoare Personal History.

Scenario za The Post napisala je Liz Hannah kojoj je ovo prvi holivudski angažman, a pomogao joj je Josh Singer, iskusni scenarista serija poput Lie To MeFringe, te West Wing

Ovo je inače prvi zajednički film ovog ubitačnog tria koji do sada nikada nije sarađivao na nekom filmu. Premijera je najavljena za sredinu januara ali film već sada privlači veliku pažnju jakom glumačkom postavom, intrigantnom pričom i "šuškanjima" da je Meryl dala svoj maksimum i odigrala najbolje do sada te da njoj sigurno "ne gine" još jedan Oskar,  njen četvrti.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/