Iako su mnogi na prvu reagovali s dozom skepse: Hm, nemačka serija, na nemačkom jeziku… ali, gledanjem prve epizode nove serije "Dark" koja se od 1. decembra našla na Netflixu, bili su ućutkani.

Naime, serija je to koja je pre svega ispunjena upečatljivim neosvetljenim enterijerima i eksterijerima, kadrovima mistične, ali istovremeno prekrasne šume, pa onda i špilje, a sve skupa ukazuje na moralno propadanje koje pak izvire sa svih strana. Puna je i prevara, intriga, duboko čuvanih tajni, nerazjašnjenih nestanaka i (porodičnih) odnosa, ubistava, nadrealnog, ali i mrtvih ptica koje povremeno kao tuča padaju s neba. 

Mnogi će odmah primetiti i kako ova mračna porodična drama s twistom neodoljivo podseća na sjajno upakovan miks omiljenih serija "Stranger Things" i "Twin Peaks". Jer, baš kao i u "Stranger Things", i u "Darku" priča započinje kada dečak iz malog nemačkog grada Winden nestaje u nerazjašnjenim okolnostima, nakon čega se dogodi i još jedan nestanak. Ali, "samo podseća" jer je u pitanju nešto sasvim drugo, autentično i vrlo dobro.

U ovoj priči klinci ne otkrivaju drugu dimenziju kao u "Stranger Things", nego putuju kroz vreme.

"Dark" se tako fokusira na četiri porodice koje se nađu usred misterioznih događanja koja se protežu kroz čak tri generacije, a ponavljaju se svake 33 godine. Nestanak dece u Windenu otvara "pandorinu kutiju", a glavno pitanje u celoj priči nije ko je oteo decu, nego kada?

Tvorci serije "Dark" su Baran bo Odar (Sleepless) i Jantje Friese (Who Am I), a serija je kompletno snimana i producirana u Nemačkoj, dok su većina glumaca isto tako Nemci. Glavne uloge, koje su inače sjajno odigrali svi redom, tumače Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Maja Schöne, Sebastian Rudolph, Anatole Taubman, Mark Waschke, Karoline Eichhorn i Stephan Kampwirth. Ono što isto neće proći nezapaženo jeste muzika za koju je zaslušan jedan od najboljih elektronskih muzičara današnjice, Ben Frost, rođeni Australijanac s prebivalištem na Islandu. Tu je paralelno i fantastičan službeni soundtrack čije ćete pesme redovno "shazamovati" kroz epizode i na kraju poželeti imati za slušanje u kompletu. Da odmah rešimo misteriju oko glavne teme iz uvodne špice, reč je o sjajno odabranoj pesmi "Goodbye" nemačkog muzičara Apparat, koju možete poslušati u nastavku. 

U svakom slučaju, ako ste ljubitelji misterije, mešanja prošlosti, budućnosti i sadašnjosti, radnje s puno likova, koji se međusobno nadopunjuju i karakterno razvijaju kroz epizode i razne vremenske periode u kojima su postojali ili možda nisu, ako volite dobar OST koji na jedan poseban način doprinosi atmosferi serijala, estetski vrlo lepo snimljene kadrove i fotografiju, onda je "Dark" definitivno serija kojoj ćete ove zime, uz naravno ugašena svetla u stanu dok je gledate, svakako dati priliku i biti zadovoljni.

izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/