Pusher 

Sva tri dela su super, ali me je prvi kupio. Dok gledate ovaj film, osećate se kao da ste u akciji sa uličnim dilerom narkotika, a ukoliko neke od njih i lično poznajete, (uopšte ne moraju biti iz Kopenhagena, već iz Jerkovića, principi bavljenja ovim poslom svuda su isti), utoliko ćete biti više zapanjeni kvalitetom ovog filma. Omaž Pusheru može da se oseti tokom čitanja mog romana Kandže dva - Diler i smrt.

Imperija uzvraća udarac 

Ako postoji podela na fanove Ratova zvezda i fanove Zvezdanih staza, definitivno spadam u prvu grupu. Sva tri inicijalna dela ove filmske sage obeležila su moje detinjstvo, ali mi je Imperija verovatno malo promenila i genetski kod. Proveo sam ceo jedan zimski raspust tako što sam svakog dana odlazio u Dom pionira, gde su bile organizovane besplatne projekcije za sve beogradske pionire i gledao taj film koji me je naučio da ne moraju sve epizode u životu da imaju hepi end, štaviše, što je cilj kome stremite veći, to su usputni gubici na putu ostvarenja tog cilja teži.

Povratak otpisanih

Savršeno upakovano komunističko propagandno pakovanje. Beogradski šmek, ukršten sa levim idealima i duhom sedamdesetih, ovim filmom kupio je svu decu rođenu u toj deceniji. Zahvaljujući ovom ostvarenju, odnosno seriji koja ga je pratila, cela moja generacija obučena je za borbu protiv svih budućih okupatora Beograda i domaćih izdajnika. Zahvaljujući Otpisanima moja generacija će do smrti biti programirana da na nepravdu odgovara otporom i gerilskom borbom, vođena idejom da će na kraju svakog zla ipak trijumfovati dobro.

This is the end

Grupa holivudskih glumaca (među kojima i nekoliko megazvezda), koji igraju sami sebe, dočekuju sudnji dan. Ovaj film je kruna svih komedija koje su snimili Seth Rogen, James Franco, Jonah Hill i ekipa. Svako vreme nosi svoju novu postavu komičara, a najbolji tim u vremenu u kom živimo jeste ova ekipa. Ananas ekspres, Intervju, Superbad, Sausage Party su sve sama remek-dela smeha, ali ovaj bih mogao sa uživanjem da gledam još bar dvadeset puta.

Diktator

Ovo je film tokom koga sam se najviše i najjače smejao otkako gledam filmove. Gledao sam ga nekoliko puta u bioskopu i nebrojeno puta kod kuće. Sve što Sacha Baron Cohen snimi je pun pogodak, ali Diktator je, pre svega jer je snimljen u doba svrgavanja Gadafija i početka rata u Siriji, brutalna crna komedija sa savršenom društvenom porukom. Sve što izazove toliko smeha zauzima visoko mesto u mom životu, a naročito film.

Nacionalna klasa

Goran Marković je moj omiljeni domaći reditelj. Jednog dana mi je omiljen njegov film Majstori, majstori, sledećeg Tajvanska kanasta, a trećeg Nacionalna klasa. Danas je treći dan. Jedan od onih filmova iz kojih preuzimamo citate koje primenjujemo u svakodnevnom životu. Beograd mi leži u srcu, a ovo je možda najbeogradskiji film svih vremena.

Od sumraka do svitanja

Remek-delo Roberta Rodrigueza o kriminalcima i vampirima, koje je presudno uticalo na moje poimanje dobrog pripovedanja. Neočekivani obrti, ponekad na ivici apsurda. Sve moje rane priče pune su toga, a ovaj film ohrabrio me da se kreativno potpuno opustim i igram sa radnjom. Super su i filmovi Quentina Tarantina, siguran sam da bi neki njegov bio na osmom mestu ove liste.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/