Poznato da je slikar Salvador Dali bio pasionirani kuvar i gurman. Kada je ima svega samo šest godina izjavio je da želi da bude ništa manje od šefa kuhinje!

Na našu sreću krenuo je putem umetnosti, ali je ostao u neraskidivim vezama sa kuvanjem i dobrim obrocima - tokom svog života zajedno sa svojom životnom saputnicom i muzom Galom gostio je mnoge značajne ličnosti iz sveta umetnosti. 

Tokom sedamdesetih godina 20. veka, Dali je objavio i knjigu Les Diners de Gala - nadrealistički kuvar sačinjen od 12 poglavlja sa receptima i pripremama morskih plodova, školjki, povrća, dok je deseto poglavlje namenjeno afrodizijacima.

Pored 136 recepata, knjiga obiluje erotskim crtežima koji prate tekst, tako da ova knjiga jeste i omaž umetnosti.

Jednom prilikom umetnik je sam ocenio kuvar koji je napisao:  "Ako pripadate onima koji broje kalorije, moraćete da zatvorite ovu knjigu - previše je živ, agresivan i drzak za takve ljude koji vode računa o svakom zalogaju."

Bez obzira da li biste ovaj kuvar kupili u službi umetnosti ili kuvanja, Les Diners de Gala demonstrira kako Dali nikada nije sebi dozvoljavao ograničenje - njegov um nije znao za granice i sa lakoćom se seselio iz ateljea u kuhinju.  

Originalna knjiga iz 1973. godine je štampana u 400 primeraka, a reizdanje je urađeno 2016. godine, i to od strane renomirane izdavačke kuće Taschen.  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/