Iako su decenijama bile vodeće, tipične američke dektivske serije pre par godina zamenile su one skandinavske i to sa punim pravom.

A sve počinje sa nordic noirom, posebnim žanrom  u književnosti, filmu i TV serijama, poznatim još po nazivima Scandi noir, a tokom 2012. godine formirao se i izraz Danish Postmodern. Žanr je to koji donosi preplitanje radnje, glavnih likova, koji su često psihički na rubu, ali potpuno funkcionalne, ili čak briljantne kakva je detektiva u seriji Broen (Most). Zajedničko svima jeste i odlično naspisan tekst, hladan vizuelni doživljaj (ima nešto specifično u Scandi kameri) i radnja koju obeležavaju mali, kao i veliki preokreti koji nas drže zalepljenima za ekran.

Mnoge od najboljih skandinavskih serija dostupne su na Netflixu, Amazonu, HBO-u, Pickboxu, Huluu i sličnim servisima, a ako ste posebno zainteresovani za žanr predlažemo nekoliko naslova sa kojima biste trebalo da počenete otkrivati žanr u koji su mnogi obožavaoci krimića bukvalno zaljubljeni, sa punim pravom.

Nesumnjivo prva koja nam pada na pamet jeste serija Most. Originalan naziv joj je Bron/Broen, a potpisuje je Hans Rosefeldt. U pitanju je švedsko-danska produkcija, koja se prikazivala u preko sto zemalja širom sveta. Sa emitovanjem je počela 2011., a do sada su emitovane četiri sezone. U centru dešavanja je švedska detektivka Saga Norén koju glumi izvrsna Sofia Helin.

Broen

U prvoj i drugoj sezoni, detektiva Martina Rohdea glumi Kim Bodnia, dok je u trećoj sezoni u toj ulozi Thure Lindhardt kao detektiv Henrik Sabroe. Most u naslovu je stvaran, u pitanju je Øresund most, koji spaja Malmö s Kopenhagenom. Prva sezona počinje sa otkrivenjem tela tačno na sredini mosta, i od tog trenutka kreće sva simbolika mosta u toj, ali i sledeće četiri sezone.  Ono što nosi čitavu seriju svakako je lik Sage Norén, toliko privlačan, ali i drugačiji, onaj koji kontrira svim društvenim normama, da ćete se instant zaljubiti u nju. Nikada u seriji nije bilo potvrđeno, no nagađanja su tu, i izgleda tačna - Saga ima Aspergerov sindrom koji ju čini potpuno imunom na bilo kakve društvene norme i pravila, ali je istovremeno genijalna detektivka i istražiteljka.

Wallander 

Nakon završite sa prvim naslovom na listi, verovatno ćete postati zavisni, te nećete moći a da ne zavirite u još koje ostvarenje. Mankellov inspektor Wallander naš je sledeći predlog. Švedska detektivska serija prikazuje aktivan život detektiva Kurta Wallandera (glumi ga odličan Kenneth Branagh) u pomorskom gradiću Ystad. Radnja je zasnovana na pričama poznatog autora kriminalističkih romana Henninga Mankella. Kurt, njegova ćerka Linda, koja je tek nedavno počela da radi u policiji i Kurtov kolega Stefan rešavaju slučajeve čiji su akteri građani Ystada, od onih najuglednijih pa sve do seoske lude. Naravno, ne ide sve kao podmazano. Svaka epizoda donosi nam intrigantne slučajeve usled kojih se glavni likovi oslanjaju jedni na druge, ne samo kako bi otkrili istinu, nego kako bi sačuvali i sopstvene živote. Kurt je zakleti detektiv koji se oslanja na nagon i iskustvo, a neretko se služi nekonvencionalnim, pa čak i ilegalnim sredstvima ne bi li rešio slučaj.

Rejseholdet/Unit One 

Sledeća na našem spisku je Rejseholdet/Unit One kod nas prevedena kao Elitni odred: Danska. Glavni lik, Ingrid Dahl (glumi ju Charlotte Fich), ambiciozna je inspektorka koja je upravo imenovana za voditeljku Odseka za ubistva i teške zločine. U seriji pratimo dramatične istrage, a u pozadini su odnosi između pripadnika ovog Odseka, njihov porodični život i odnos sa drugim ljudima. Serija se bavi i društvenim temama kao što su asocijalnost policijskih inspektora uzrokovana prirodom posla, socijalne i emocionalne posledice brutalnih zločina, te uticaj politike i medija na pravosudne postupke. Zanimljivost serije ogleda se u tome da se zasniva na stvarnim kriminalističkim slučajevima koji su se dogodili u posljednjih deset godina. Ne smemo izostaviti ni da  jedan od likova glumi fantastičan Mads Mikkelsen.

Jordskott

Serija prati priču koja se odvija sedam godina nakon misterioznog nestanka devojčice Josefin u trenutku kada se njena majka, policijska istražiteljka Eva Thörnblad (Moa Gammel) još uvek bori sa tugom i boli zbog tragičnog gubitka. Emocionalno je zatvorena i izbegava bliskost sa ljudima, a u policijskom radu posvetila se zaštiti i spašavanju onih najranjivijih - dece. Iako se Josefin službeno utopila, Eva ne može da se otrgne osjećaju da je neko oteo njezinu ćerku toga kobnog dana na jezeru u Silverhöjdu. Kada u istoj šumi nestane dečak Eva odlučuje da se vrati u rodni gradić Silverhöjd. Kako se sve više upleće u istragu, sazaje za sve više misterioznih nestanaka u Silverhöjdu.

Izvor: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/