Snarky Puppy, planetarno poznat džez bend i dobitnik Grammy nagrada, iznedrio je mnogo kvalitetnih muzičara i inovativnih projekata. Jedan od njih je i Bokantè.

U susret njihovom prvom koncertu u Beogradu, pričali smo sa Michaelom i glavnim vokalom benda, divnom Malikom.

Bokante je nedavno formiran internacionalni ansabal. Jednom ste izjavili da iako je bend multilingualan, mulitkulturalan i multigeneraciski, ve se osećate snažno povezani kao muzičari i pre svega ljudi. Kako ste se sastali i odakle sve dolaze vaši članovi?

Micheal: Ovaj zvuk je bio u mojoj glavi već neko vreme, tako da sam se zaista upustio u izbor pravih ljudi za ovaj projekat. Svako od nas ima specifičnu ličnost, i od samog početka sam imao osećaj da će kombinacija biti nešto potpuno jedinstveno. Neki od nas smo već sarađivali, ali mnogi nisu do prvog dana snimanja, tako da je to bilo zanimljivo – “Hej, zdravo, drago mi je da smo se upoznali… Hajde da snimamo tu prvu pesmu!”



U jednom od intervjua, opisali ste i Snarky Puppy i Boknate kao blues bendove. Gde pronalazite sličnost?

Micheal: Zainteresovao sam se za muziku Zapadne Afrike od kako mi je brat poslao album Ali Farka Toure u srednjoj školi. Kako je vreme prolazilo, muzika sa Malija me je posebno fascinirala. Fasciniran sam univerzalnošću bluza, posebno povezanošću između afričke pustinje i delte Misisipija. To je mnogo uticalo na moj rad, ali priznajem da je Bokante jedna neobična vrsta bluz benda. Mi vučemo uticaj iz najrazličitijih razvojnih pravaca bluza, od Tinariwen benda iz Južne Afrike do Led Zeppelin-a.

Vi pevate na francuskom i kreolskom – takozvanim jezikom robova, a tekstovi vaših pesama se bave aktuelnim temama, neke dotiču i politička krize – imigracije, religiju, rasizam… Koji motiv stoji iza adresiranja tih problema?

Malika: Nina Simone je jednom rekla: “Dužnost umetnika je da reflektuje vremena i stvarnost”. Važno je da istaknemo slona u prostoriji. Spoznaja je pročetak promene. A mi verujemo da muzika zaista može da promeni svet.

Kakva su vaša očekivanja od nastupa i kulturološke razmene u Srbiji?

Malika: Svaki nastup nam otvara nove vidike, i uvek se vratimo sa većim razumevanjem različitosti kultura i naroda. Nadamo se da ćemo uspeti da prenesemo deo naše energije publici, a mi smo sigurno da će srpska publika uticati na nas i obogatiti nas.