Čak i ako nismo na moru, čak i ako uopšte ne volimo leto (kako!!?), taj osećaj leta uvlači se posvuda u nas lako kao što nam kožu dodiruje letnji povetarac. Iako mnogi od nas rade i tokom celog tog perioda, a turističkim je mestima to naprometniji period u godini, leto kod većine nas izaziva asocijaciju na pauzu, odmor.

Vremenski period u kom se odmaramo od onog što je bilo pre i spremamo za ono što će doći, neki prostor između u kom napokon dopuštamo našim moždanim vijugama da se opuste, a onda i otkriju ono što su propustili da vide.

U nastavku vam donosimo listu filmova s ukusom leta. Jer čvrsto verujemo da filmovi mogu menjati trenutke, ali i živote i preseliti vas u jedan poseban mindset.

Velika lepota (La Grande Bellezza, 2013), Paolo Sorrentino

“Velika lepota” vizualno je, auditivno i scenaristički prekrasan italijanski film koji ističe mogućnosti filma kao medija, ali i kao umetnosti. Nagrađen je Oscarom za najbolji strani film 2014, i vrlo će vas lako uvući u svoju priču i preplaviti atmosferom koja u njemu vlada. A možda i navesti da preispitate ono što ste se uvek bojali preispitati.

Letnji faktor: zabave s pogledom na Koloseum, ples, otvoreno more i mladost, refleksija, odluke i smisao, sve boje umetnosti, ljubav i Rim, i ta velika lepota.

Veliki Gatsby (The Great Gatsby, 2013), Baz Luhrmann

Fitzerald je svoj roman možda napisao 1925, ali radi se o savremenoj priči u kojoj pojedinci jure svoje snove, nemarni bogataši rasipaju se na mestima na kojima je sve zeleno i cveta i Dolini pepela koju niko ne posećuje.

Letnji faktor: raskošne zabave na otvorenom, gubitak u gomili, šampanjac u potocima, velike ljubavi, snovi, Njujork leti.

Talentovani gospodin Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999), Anthony Minghella

Sa vrhunskom glumačkom postavom (Matt Damon, Jude Law, Cate Blanchett, Gwyneth Paltrow, Philip Seymour Hoffman), intrigantnom pričom, kadrovima prekrasnih italijanskih krajolika i atmosferom pedesetih, ovaj će vas film zaokupiti i prikovati za ekran. Čisti užitak uz taman onoliko jeze koliko je potrebno da nećete zaspati ravnodušni.

Letnji faktor: More, plovidba, bezbrižnost, raskalašenost, užitak, laži, atmosfera pedesetih, puno jazza i puno Italije.

Prljavi ples (Dirty Dancing, 1987), Emile Ardolino

Postoji li lista letnjih filmova bez “Prljavog plesa” i Jennifer Grey, koja kao Baby skače u naručje Patricka Swayzea koji glumi instruktora plesa Johnnya Castlea? Letnja romansa i prve ljubavi koje prolaze kao i zadnji dani leta, ali ostaju u sećanju zauvek i menjaju nas.

Letnji faktor: letnja romansa, kamp, vrućina i taj prljavi ples.

Mamma Mia (2008), Phyllida Lloyd

Poletan, emotivan i neodoljivo iskren, ovaj savremeni  mjuzikl ima posebnu neodoljivost. Meryl Streep još jednom dokazuje kako može igrati apsolutno sve, a ovde tumači Donnu Sheridan, samohranu majku Sophie (Amanda Seyfried), koja se uskoro udaje.

Letnji faktor: grčka obala, ostrva, more, so, novi početak, ljubav, Abbine pesme i strast.

Prilagođeno sa portala Bosonoga ( Izabela Laura)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/