U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u ponedeljak 3. septembra sa početkom u 13.00 časova svečano će biti otvarena izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije”.

Izložba predstavlja izbor dela otkupljenih u periodu od 1961. do 1985. godine sa izložbi „NOB u delima likovnim umetnika Jugoslavije“, koja se trajno čuvaju u fundusu Galerije Doma Vojske Srbije.

Obeležavajući dvadesetogodišnjicu postojanja Jugoslovenske narodne armije, Dom JNA u Beogradu pokrenuo je inicijativu za priređivanje velike likovne izložbe posvećene motivima Narodnooslobodilačke borbe i revolucije. Izložba, realizovana decembra 1961. godine, podeljena u tri celine – slikarstvo, grafiku i skulpturu, okupila je veliki broj umetnika sa prostora čitave Jugoslavije i bila je nagradnog karaktera. Uspeh koji je postigla bio je podsticaj da, bar kako se tada činilo, izložba dobije trajniji karakter, u vidu manifestacije „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije”, koja će se održavati svake pete godine u Galeriji Doma JNAu Beogradu. 

Tokom godina na izložbi su učestvovali sledeći umetnici: Đorđe Andrejević Kun, Danica Antić, Jovan Bijelić, Milo Milunović, Milan Cmelić, Olja Ivanjicki, Branko Miljuš, Cvetko Lainović, Boža Ilić, Petar Lubarda, Nikola Martinoski, Angelina Gatalica, Oto Logo, Miloš Gvozdenović, Milan Konjović, Milić Stanković – Milić od Mačve, Petar Omčikus, Voja Stanić, Mića Popović, Mersad Berber, Emir Dragulj, Halil Tikveša i drugi.

Iako je nakon tri i po decenije uspešnog postojanja šestom izložbom završen ciklus izložbi „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije”, Galerija Doma JNA je svojim konceptom rada i obeležavanjem važnih istorijskih tema obezbedila učešće izabranih umetnika svih generacija i svih stilskih opredeljenja sa područja Jugoslavije.

Manifestacija je tokom svog trajanja iznedrila najtrajnija i istinski vredna umetnička ostvarenja na temu Narodnooslobodilačke borbe i revolucije, koja danas čine našu umetničku baštinu,bitnu za razumevanje razvoja jugoslovenske umetnosti u prvim decenijama nakon oslobođenja.

Na otvaranju u ime Medija centra „Odbrana“ prisutnima će se obratiti potpukovnik Biljana Pašić, dok će izložbu otvoriti renomirani istoričar umetnosti Nikola Kusovac. 

Tokom trajanja izložbe od 3. do 25. septembra, ogranizovana su dva stručna vođenja 8. i 18. septembra u 13.00 časova, kroz izložbu vodi autor izložbe Jelena Knežević, viši kustos načelnik Galerije Doma Vojske Srbije.