Ona predstavlja uvod u ovogodišnju Nedelju ponosa koja počinje 10. septembra u Beogradu, a publici će predstaviti umetničku fotografiju savremenog izraza koja prikazuje poznate ličnosti, ali i obične ljude u svakodnevnim situacijama, pokazujući da je sva lepota našeg društva u različitostima, koje se nasuprot tome često tumače sasvim pogrešno.

Kompozicija fotografija upućuje na to da je različitost samo jedan segment života marginalizovanih ljudi. Sever Zolak na svojim fotografijama živopisno prikazuje različite emocije – od toplih trenutaka zaljubljenih parova do nesuglasica, straha od siromaštva, borbe i posustajanja – osobe koje imaju baš sve uobičajene izazove poput svih nas, ali su povrh toga diskriminisane zbog toga što svoj život provode s osobom koja je njihov izbor.

Iako Severa Zolaka smatraju jednim od najuticajnijih modnih fotografa, on se uspešno bavi i komercijalnom fotografijom, s tim da najvažniji fokus u njegovom radu zauzimaju neprofitni projekti važni za čitavu zajednicu. Društveni angažman smatra važnim korakom u dostizanju standarda odgovornih društava koji pojam pravde, kako socijalne tako i ekonomske, stavljaju na vrh svojih prioriteta.

Njegov stav je: „Uvek postoje načini da se društveno angažujemo na temama koje smatramo važnim i damo onoliko koliko možemo, ne tražeći ništa zauzvrat. Ja to pokušavam svojim fotografijama.“

Serija fotografija We Exist nastala je 2015. kada ju je publika prvi put i videla. Tokom prvog predstavljanja izložba je publici postavila neka od ključnih pitanja za LGBT+ zajednicu (identitet, rod, seksualnost, predrasude). Ove teme su danas još aktuelnije, tako da će i izložba dobiti svoja nova čitanja.

Izložba će biti otvorena za sve posetioce nedelju dana, do 10. septembra.