Svi se rado sećamo detinjstva i avantura Hermione Granger, članice družine malenog čarobnjaka, Harrija Potter. Glumica koja je oživela ovaj lik, Emma Watson, u međuvremenu je stasala i sada imamo priliku da je gledamo na bioskopskim platnima, ali i kao borca za ženska prava. 

Emma podiže glas protiv rodne nejednakosti i damama preporučuje knjige koje će osnažiti njihovu ličnost.

Emma Watson u slobodno vreme voli da čita raznovrsno štivo, od poezije preko romana sestara Bronte, pa sve do eseja o pravima žena. Malo je poznato da je glumica studirala englesku književnost, pa odatle ljubav prema navedenim autorima.

Naravno, kao istinski ljubitelj pisane reči, Emma je sastavila listu svojih omiljenih naslova kojima se rado vraća.

Na sledećoj straniciažljivo čitajte i saznajte da li se vaš čitalački ukus poklapa sa ukusom Emme Watson.

PageBreak

Just Kids - Patti Smith

Ovaj roman koji glumica drži na dohvat ruke, predstavlja memoare o rokenrol atmosferi s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka u Njujorku. Emma se duboko povezala sa pričom, te je jednom prilikom izjavila: „Dopada mi se kako Petti doživljava svet oko sebe… Želim da živim kao Petti, i želim da pišem kao Petti.” Moramo priznati da je izabrala prave uzore koje nesumnjivo sledi.

Catch 22 – Josepha Hellera

Prema rečima preminule književnice Harper Lee, ovaj roman je jedina priča o ratu koja ima smisla. Emma smatra da je u pitanju roman čiji redovi ne gube na značaju sa prolaskom vremena. Razlog leži u rečima glavnog junaka, Amerikanca koji bez ustezanja čitaocima dočarava sav apsurd rata.

Sidarta – Herman Hese

Glumica se odlučila za ovaj roman po preporuci drugarice, i bila je to ljubav na prvo čitanje. Sidarta će vas povesti na jedno duhovno putovanje, na kome ćete dobiti odgovore na neka veoma važna pitanja. Interesovanje za ovaj roman ne jenjava s godinama, naprotiv, pravi knjiški moljci mu se rado vraćaju.

The Little Prince – Antoine de Saint-Exupéry

Ovaj roman, tačnije novela, često je na listi omiljenog štiva svih generacija. Ni glumica nije ostala ravnodušna na priču o plavokosom dečaku, o ruži na udaljenoj planeti i prijateljstvu sa lisicom.

Izvor: Citymagazine

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/