Većina klasičnih farmerica poseduje pet džepova - dva sa zadnje strane, dva sa prednje i mini džep unutar tj. iznad desnog prednjeg džepa.

Poreklo i svrha tog džepa objašnjena je na službenim stranicama kompanije Levi Strauss, najpoznatije upravo po proizvodnji farmerica.

Mali ili peti džep, kako ga nazivaju pojedini dizajneri, pojavio se na prvoj verziji levisica još davne 1873. godine.

Originalno je služio kao zaštita za džepne satove. Ubačen u dizajn farmerica kako bi kauboji sprečili da sat ispadne iz farmerica dok jašu konje i rade na svojim rančevima, jer kada su ih nosili na lancu oko vrata često bi ih pokidali, objasnili su u kompaniji.

Džepne satove zamenili su ručni modeli, ali većina proizvođača farmerica nije menjala dizajn farmerica i zadržala je mali džep. Levi Strauss kaže da je on i dalje funkcionalan, samo za drugačiju namenu. Tako ga ljudi danas koriste za odlaganje upaljača, kovanice, prevozne karte i druge mini predmete.

Zanmljivu priču o dugmetu na ramenu mantila pročitjate na sledećoj stranici: 

Dugme na ramenu jakne, kaputa, mantila... nije tamo samo kao modni detalj i deo dizajna bez ikakve svrhe.

Naime, jedva tviterašica iznenadila je nedavno korisnike ove društvene mreže kada je napisala da "čudno" dugme na ramenu jakne služi kako bi držao torbu na mestu, da ne pada.

Pomoću fotografije korisnicima ove društvene mreže demonstrirala je kako izgleda kada torbicu osigura na svom sivom zimskom kaputu.

Mnogi korisnici Twittera napisali su kako nisu imali pojma o ovoj svrsi dugmeta na ramenu. "Ovo je bio šok za mene, ali kakva genijalna ideja", napisao je jedan tviteraš.

Bilo je i onih koji su već bili upoznati sa ovim podatkom. Jedan korisnik društvene mreže je tako objasnio da su ovi detalji na ramenima zapravo slični detaljima na starim vojničkim jaknama na kojima su ovakva dugmad bila neophodna za držanje predmeta kao što su bajoneti i rančevi.

Osim toga, taj deo odeće koji je izvorno dizajniran kako bi sprečavao bajonete ili rančeve da ne skliznu, služio je i za izlaganje znački, oznaka ranga, epoleta...

Izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/