U Glavnom takmičarskom programu prikazuje se film Bio sam kod kuće, ali koji je rađen u koprodukciji sa Srbijom, te će se tako i na FEST-u takmičiti za Beogradskog pobednika u programu Srpski film (Srbija i prijatelji).

Rediteljka je Angela Šanelec, a direktor fotografije je Ivan Marković, mladi srpski snimatelj. Film govori o samohranoj majci čiji mladi sin nestaje na nedelju dana, a zatim se vraća bez ikakvog objašnjenja, iako i majka i njegovi učitelji misle da je nestanak uzrokovan traumom zbog gubitka oca. Život se polako vraća u normalu, ali ona počinje da preispituje svoj život srednje klase i spreči raspad svoje porodice.

(Elle izbor: 12 najzanimljivijih filmova na 47. Festu koje vredi pogledati)

U trci za Zlatnog medveda je i novi, osamnaesti film Fransoa Ozona, Milošću Božjom. Zasnovan je na istinitom skandalu seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, i govori o trojici sredovečnih muškaraca koji odluče da se suoče sa sveštenikom koji ih je zlostavljao kao mlade. Sudeći prema najavama, ovo je jedan od najhrabrijih i najkontroverznijih Ozonovih naslova do sada.

U programu Panorama svetsku premijeru imaće i jedan srpski film - Šavovi Miše Terzića. Opisan kao mešavina melodrame i trilera, film govori o teškoj temi krađe beba i zasnovan je na istinitoj ispovesti jedne krojačice iz Beograda koja sumnja da joj je pre mnogo godina beba ukradena iz porodilišta i data na usvajanje. Uloge tumače Snežana Bogdanović, Marko Baćević, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić i Pavle Čemerikić.

(125 premijernih ostvarenja na 47. Festu: Predstavljen kompletan program najiščekivanijeg filmskog festivala godine)

U glavnom programu van konkurencije biće prikazan film Vice Adam McKay, koji je i jedan od favorita za Oskara sa čak osam nominacija.

Film govori o bivšem američkom potpredsedniku Dick Cheney i njegovim mahinacijama, a glavnu ulogu igra Christian Bale.

U programu Lola at Berlinale, u kome se prikazuju najbolji nemački filmovi, našao se i film Brushalter koji se na FEST-u prikazuje u Glavnom takmičarskom programu. Nemački reditelj Veit Helmer stoji iza ove neme poetske komedije o azerbejdžanskom mašinovođi čiji voz slučajno otkida plavi čipkani grudnjak sa žice za veš, a on se zatim upušta u avanturu da pronađe njegovu vlasnicu. Glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/