Ona je jedna od najboljih i najcenjenijih glumica našeg doba, ali i vrlo cenjenih ličnosti u rodnoj Engleskoj u kojoj je prošle godine od strane kraljice dobila prestižnu Dame titulu.

Kada ovakva žena nekoliko puta javno progovori o seksističkom ponašanju muškaraca u Holivudu, onda možete biti sigurni da su stvari jako, jako ozbiljne, mnogo više no što smo mi toga svesni.

Jedna od najgorih jeste možda ta što je veliki broj muškaraca koji rade u Holivudu, a koji su prošle godine bili optuženi za neki vid uznemiravanja i zloupotrebljavanja svog položaja, vraćeni na posao ili su jednostavno prešli u drugu firmu, uz neku vrstu javnog izvinjenja i obećanja da takvo ponašanja više neće ponoviti.

Emma Thompsonmeđutim, nema nameru da radi sa ovakvim ljudima, makar ne sa Johnom Lasseterom (animatorom i co-osnivačem Pixara), koji je prošle godine otpušten iz Pixara zbog optužbi za seksualno uznemiravanje koleginica (a to podrazumeva nepristojno dodirivanje i pokušaje ljubljenja), da bi vrlo brzo posao dobio u Skydance Media, kući u sklopu čijeg projekta je trebalo da učestvuje poznata glumica - u pitanju je animirani film pod nazivom "Luck".

Emma Thompson odbila je saradnju na projektu obrazloživši da trenutno može da radi samo ono što smatra ispravnim u ovim teškim tranzicionim vremenima kolektivnog podizanja svesti.

(Pamela Anderson o feminizmu: Otišao je predaleko i paralizuje muškarce)

Reči koje je napisala u pismu su sledeće:

Ako muškarac na nedoličan način dodiruje žene decenijama unazad, zašto bi bilo koja žena želela da radi za njega, ako je jedini razlog za to što je ne dodiruje na taj način sada, to što u njegovom ugovoru sada piše da mora da se ponaša profesionalno.

(Niko ne obraća pažnju na tebe jer više nisi mlad i lep)

Ukoliko je muškarac učinio da se žene u njegovoj firmi osećaju podcenjeno i da se prema njima ne odnosi sa poštovanjem - decenijama unazad, zašto bi žene koje rade za njega u novoj firmi smatrale da je svako poštovanje koje im ukazuje sada, bilo šta drugo do naučen obrazac ponašanja od strane njegovog terapeuta ili onoga čime se obavezao u ugovoru koji je potpisao. Poruka koja se šalje ovim činom otprilike izgleda ovako: Učim da poštujem žene, molim vas samo da budete strpljivi dok radim na tome. Nije lako.

Mnogo toga je rečeno o davanju druge šanse Johnu Lasseteru, ali su njemu najverovatnije plaćeni milioni dolara za tu drugu šansu. Koliko novca je čelnicima Skydance-a dato da Johnu daju tu drugu šansu?

Ukoliko bi John Lasseter osnovao svoju sopstvenu kompaniju, onda bi svakom zaposlenom bila data prilika da izabere hoće li ili neće raditi za njega. Međutim, zaposlenima u Skydance-u ta prilika se ne nudi. Oni su prinuđeni da rade za njega. Zar ne bi trebalo John Lasseter da bude taj koji će izgubiti posao, ukoliko njegovi zaposleni u novoj izdavačkoj kući ne budu želeli da mu daju drugu priliku?

Skydance je otkrio da ni jedna žena nije dobila bilo kakvu otplatu i poravnavanje od strane Pixara i Disneya, kao rezultat toga da je bila napastvovana od strane Johna Lassetera. Ali da li to znači da ukoliko te žene nisu dobile odšetetu, to u isto vreme znači da se nikakva zloupotreba položaja i zlostavljanje nad njima nije ni desilo? Je l treba da nam bude lakše kada neko ne dobije odšetetu, a u isto vreme nije dobio ni pravdu?

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/