David Jude Heyworth Law je britanski filmski, televizijski i pozorišni glumac, režiser i producent. 

Rođen je 29. decembra 1972. godine u Londonu u kome danas živi.

Osim po svojim ulogama, nominacijama za Oskara i drugim brojnm nagradama, poznat je i po svom ljubavnom životu. Naime, Jude ima petoro dece, od kojih je troje dobio u prvom braku sa sedam godina starijom britanskom glumicom Sadie Frost, a dvoje iz vanbračnih veza s drugim holivudskim lepoticama. 

(Ćerka Judea Lawa snimila svoj prvi modni editorijal)

Pažnju javnosti privukao je ulogom u filmuThe Talented Mr. Ripley, koji mu je doneo BAFTA nagradu za najboljeg sporednog glumca, nominaciju za Zlatni globus i nominaciju za Oskara u istoj kategoriji. Mlađe generacije ga poznaju kao doktora Votsona iz filmova o Sherlocku Holmesu (Sherlock Holmes (2009), Sherlock Holmes: A game of Shadows (2011)), te kao papu Pija iz planetarno popularne serije  Young Pope.

(Zločesti dečko i večiti zavodnik: Žena koja je promenila Judea Lawa)

Osim filmske karijere Jude Law može se pohvaliti zavidnom pozorišnom karijerom.

Uloge na „daskama koje život znače“ donele su mu tri nominacije za nagradu Laurence Olivier, te dve nagrade Toni.

Iako vam sasvim sigurno kada pomislite na britanskog lepotana kroz glavu automatski ne prođe pet njegovih zapaženih uloga, činjenica je da ih je Jude ipak imao.

Jedan od njegovih najzapaženijih uloga, pored one u The Talented Mr. Ripley, svakako je Cold Mountain, gde je igrao vodeću mušku ulogu pored koleginica Nicole Kidman i Renée Zellweger, ali i ona u fenomenalnoj romantičnoj drami Closer.

Ne sme se zanemariti ni uloga s početka karijere u filmu o Oscaru Wildeu, kao ni vrlo simpatična uloga u romantičnoj tinejdž ostvarenju I Love You, I Love You Not iz 1996. 

I Love You, I Love You Not (1996)

Oscar Wilde (1997)

The Talented Mr. Ripley (1999)

Cold Mountain (2003)

Alfie (2004)

Closer (2004)

The Holiday (2006)

Izvor: Biografija.org/Elle.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/