Razne kompanije pravila su istraživanja na ovu temu, a jedno od najrelevantijih jeste ono urađeno prošle godine od strane kompanije Mastercard.

Koliko se plaćao smeštaj, večera, piće, suveniri. Sve to ušlo je u ovaj proračun i dovelo do poprilično zapanjujućih brojki.

Čak i ukoliko uspete da nađete smeštaj preko Airbnb-a ili u nekom hostelu nadomak grada, jer računate da imate direktnu metro liniju kojom ste za manje od pola sata u centru, imajte na umu da su na to računali i lokalci i da nećete proći jeftinije koliko mislite da bi bilo realno.

(Na 6 sati od Beograda: Ovo je zvanično najbolji grad za život)

Isto važi i za restorane na (uslovno rečeno) periferiji, teško da ćete bilo gde u Londonu popiti veliko pivo za cenju manje od 12 evra ili da ćete recimo u Tokiju naići na jeftinu hranu u marketima. Naime, Japan je ipak ostrvo i praktično sva hrana je uvozna, te su posetioce ove zemlje primetili kako su na primer voće i povrće jedan od najskupljih artikala u Tokiju.

Bangkok koji se našao na nekom središnjem delu ove liste, postao je sve popularnija stanica za brojne poslovne ljude koji posluju u Arabiji i Aziji, te su lokalci koji su bili poznati vekovima po cenkanju ovu tradiciju poprilično ukinuli. Jedna od najpopularnijih turistčkih destinacija, čije cene su se drastično promenile i skočile u poslednjih godina jeste Palma de Majorka.

(Top destinacije za 2019: Na listi Lonely Planet-a našao se i jedan srpski grad)

U periodu od 2013. do 2018. cene su skočile za fantastičnih 40 odsto.

Listu destinacija sa prosečnom cenom troškova po danu (od najpristupačnijih do najskupljih) otkrijte u nastavku:

9. Njujork, SAD

8. London, Velika Britanija

7. Tokio, Japan

6. Bangkok, Tajland

5. Palma de Majorka, Španija

4. Puket, Tajland

3. Singapur

2. Pariz, Francuska

1. Dubai, Emirati

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/