Frantic

Film koji sam prvi put pogledala sa 10 godina i koji je u meni ostavio neizbrisiv trag. 

Tada je u stvari pesma Libertango Grace Jones, zapravo ostavila najsnažniji utisak na mene pa je u tom periodu  bila moj lajtmotiv.  Roman Polański je u pomalo Hitchcockovom stilu napravio meditativno-detektivski film na svoju omiljenu temu stranca, čoveka u tuđoj zemlji.

Film koji nije lišen lirskog, film o neostvarenoj ljubavi u Gradu ljubavi, hladnom, noćnom, predjutarnjem Parizu sa sugestivnom muzikom  Ennioa Morriconea.

Sleep with me 

Simpatičan filmčić koji se možda i ne može svrstati u „dobre“ filmove, ali ima određeni broj interesantnih delova koji rade sami za sebe. U ovom ostvarenju se čak pojavljuje i Quentin Tarantino u sporednoj ulozi kao gost na žurci koji manično objašnjava kako je film Top Gun zapravo priča o čovekovoj borbi sa sopstvenom homoseksualnošću. Šarmantan i duhovit film. Meni drag jer me podseća na tinejdžerski period.

Brat 1 i 2 

Balabanov je ovim filmom uspeo da kao niko do sada prikaže svet kriminala u Rusiji, tačno i sa merom kroz karakterne i skoro folklorno stilizovane likove svojih junaka sa druge strane zakona.

Realistično je prikazana surovost vremena i borba mladog čoveka u čijem biću žive zajedno i Nautilus Pompilius (ruska rok grupa) i naivnost i infantilnost, kao i potreba da se zaštiti i ubije bez griže savesti. Nepostojanje osude zločina u ovom filmu iz dokumentarnog ugla gledanja sasvim je prihvatljivo. A vaspitna uloga umetnosti za sad neka ostane Hollywoodu. Smatram ovaj film umetničkim delom.

Little Odessa 

Harizmatični Tim Roth u glavnoj ulozi u kriminalističkoj drami o jednoj sovjetsko-jevrejskoj porodici koja živi na obali Brooklyna u kraju koji se zove Mala Odesa. U pozadini kriminalističke priče stoje teški, poremećeni porodični odnosi. Film je zaista težak i tužan. Na mene je ostavio snažan utisak. Ko može, neka pogleda. 

La Grande Bellezza

Umetnost se ne mora shvatiti, ona se doživljava. Ovo je najlepši film po mom mišljenju.

Karnevalska fuzija svega iz Večnog grada. Film je bukvalna Velika lepota koju je zaista teško rečima opisati, te ga treba pogledati obavezno. Teško je proizvesti božanstvenu prirodu našeg života, ali ovaj film to uspeva. Ljubav prema ljudima prikazana je kroz sposobnost uviđanja lepote i duše u svakoj mogućoj pojavi na svetu - od perverzije do verskog fanatizma. 

Sedam 

U ovom filmu dotaknuto je ono što svakodnevno činimo, na gotovo svakom koraku. Reč „mi“ u ovom kontekstu podrazumeva čovečanstvo u celini. Požuda, pohlepa, lenjost. Hteli-ne hteli, primorani smo da se zapitamo jer smo svi nekako grešili. I ovde Kevin Spacei deluje kao neka vrsta biča - katolika i manijaka istovremeno. Film je napet od početka do kraja i neprekidno nas drži u neizvesnosti. 

Only lovers left alive 

I naravno, Jim Jarmush je nezaobilazan.

Volim sve njegove filmove. U njima uvek ima nešto hipnotišuće što vam drži pažnju do kraja, ponekad čak i pri potpunom nerazumevanju suštine. Vampirska melanholična priča, Tilda Swinton i Detroit... Iskreno, nisam shvatila šta je Jarmush hteo da nam poruči. Film izgleda i pretenciozno i prazno u isto vreme, ali moram priznati da fascinira. Bukvalno vam pije krv kao vampir, te nije bez razloga na ovoj listi. Ili je možda zbog soundtracka? Ne znam...

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/