Potrebno je samo nekoliko elemenata i zanimljivih trikova kako biste napravili savršeno zdrav, niskokaloričan i raskošan slatkiš . 

Brauni torta

300 g bademovog brašna

150 g urmi

1 kašičica ekstrakta vanile

50 g sirovog kakao praha

30 g mlevenih pečenih lešnika

prstohvat himalajske krupne soli

Glazura:

100 g agava sirupa

20 g sirovog kakao praha

2 kašike kokosovog ulja

100 g bademovih listića

Priprema: U blenderu pomešajte sve praškaste sastojke, pa dodajte ekstrakt vanile i urme. U slučaju da je teško da se smesa sjedini, najbolje je da upotrebite štapni mikser pa sve pemestite u okrugli kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.  

Zatim, sve sastojke za glazuru sem listića badema pomešajte i rastopite na laganoj vatri i prelijte preko testa. Kalup stavite u frižider na nekoliko sati, a kada se stegne, kolač izvadite iz kalupa i pospite listićima badema. O da, i beskrajno uživajte u kremastoj čokoladnoj rapsodiji ukusa.

Sirovi keksići

3 šoljice urmi

1 šoljica sušenih brusnica

1 šoljica badema

1 šoljica mlevenog kokosa

½ šoljice kakaa u prahu

2 kašičice čija semenki

50 g crne čokolade

100 g pistaća

Priprema: Sve sastojke pomešajte i sipajte u blender. Ukoliko želite da imate jednaku kompaktnu smesu, mutite duže, a ukoliko želite da ostanu komadići, mutite nekoliko sekundi. Kada je smesa gotova, razvucite je na pek papir i okruglom modlom isecite kolače. Zatim ih samo na jednom delu prelijte crnom čokoladom i pospite komadićima pistaća. Ostavite u frižideru 30 minuta, a zatim se prepustite zadovoljstvu bez griže savesti.PageBreak

Kremasti kapkejk

Sastojci za podlogu:

250 g indijskog oraha (neka prethodno odstoje 8 sati u vodi)

100 g badema

50 g oraha

100 g kokosovih mrvica

1 kašičica meda

Sastojci za prvi krem:

100 g borovnica

3 kašičice kokosovog ulja

2 kašičice meda

Nekoliko cvetova lavande

Sastojci za drugi krem:

250 g indijskog oraha

Sok od limuna

80 g meda

Priprema: Izmiksajte indijski orah i bademe, dodajte ostale sastojke za podlogu i mutite sve dok ne dobijete gustu lepljivu smesu. U kalup za kapkejkove postavite papir za pečenje, pa ravnomerno sipajte smesu. Ostavite u zamrzivaču da se stegne dok pripremate krem. Sastojke za prvi krem ubacite u blender, dobro izmiksajte i ostavite sa strane. Za drugi krem potrebno je da prvo u blender ubacite indijske orahe koji su odstojali u vodi osam sati, a zatim dodajte i kokosovo ulje, med i limunov sok. Sve zajedno ponovo izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu.  

Izvadite kalup iz frižidera, pa prelijte kremovima. Za dekoraciju iskoristite cvetove lavande, seckane bademe, med ili sitni kokos.

Tekst: Teodora Bogdanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/