Potrebno je samo nekoliko elemenata i zanimljivih trikova kako biste napravili savršeno zdrav, niskokaloričan i raskošan slatkiš .
Brauni torta
300 g bademovog brašna
150 g urmi
1 kašičica ekstrakta vanile
50 g sirovog kakao praha
30 g mlevenih pečenih lešnika
prstohvat himalajske krupne soli
Glazura:
100 g agava sirupa
20 g sirovog kakao praha
2 kašike kokosovog ulja
100 g bademovih listića
Priprema: U blenderu pomešajte sve praškaste sastojke, pa dodajte ekstrakt vanile i urme. U slučaju da je teško da se smesa sjedini, najbolje je da upotrebite štapni mikser pa sve pemestite u okrugli kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Zatim, sve sastojke za glazuru sem listića badema pomešajte i rastopite na laganoj vatri i prelijte preko testa. Kalup stavite u frižider na nekoliko sati, a kada se stegne, kolač izvadite iz kalupa i pospite listićima badema. O da, i beskrajno uživajte u kremastoj čokoladnoj rapsodiji ukusa.
Sirovi keksići
3 šoljice urmi
1 šoljica sušenih brusnica
1 šoljica badema
1 šoljica mlevenog kokosa
½ šoljice kakaa u prahu
2 kašičice čija semenki
50 g crne čokolade
100 g pistaća
Priprema: Sve sastojke pomešajte i sipajte u blender. Ukoliko želite da imate jednaku kompaktnu smesu, mutite duže, a ukoliko želite da ostanu komadići, mutite nekoliko sekundi. Kada je smesa gotova, razvucite je na pek papir i okruglom modlom isecite kolače. Zatim ih samo na jednom delu prelijte crnom čokoladom i pospite komadićima pistaća. Ostavite u frižideru 30 minuta, a zatim se prepustite zadovoljstvu bez griže savesti.
Kremasti kapkejk
Sastojci za podlogu:
250 g indijskog oraha (neka prethodno odstoje 8 sati u vodi)
100 g badema
50 g oraha
100 g kokosovih mrvica
1 kašičica meda
Sastojci za prvi krem:
100 g borovnica
3 kašičice kokosovog ulja
2 kašičice meda
Nekoliko cvetova lavande
Sastojci za drugi krem:
250 g indijskog oraha
Sok od limuna
80 g meda
Priprema: Izmiksajte indijski orah i bademe, dodajte ostale sastojke za podlogu i mutite sve dok ne dobijete gustu lepljivu smesu. U kalup za kapkejkove postavite papir za pečenje, pa ravnomerno sipajte smesu. Ostavite u zamrzivaču da se stegne dok pripremate krem. Sastojke za prvi krem ubacite u blender, dobro izmiksajte i ostavite sa strane. Za drugi krem potrebno je da prvo u blender ubacite indijske orahe koji su odstojali u vodi osam sati, a zatim dodajte i kokosovo ulje, med i limunov sok. Sve zajedno ponovo izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu.
Izvadite kalup iz frižidera, pa prelijte kremovima. Za dekoraciju iskoristite cvetove lavande, seckane bademe, med ili sitni kokos.
Tekst: Teodora Bogdanović
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti