Češljugar, Donna Tartt

Češljugara smo progutali gotovo u jednom dahu (usput, knjiga je poprilično dugačka), a otkad su izašle prve najave za film s Nicole Kidman, Sarah Paulson i Finnom Wolfhardom, jedva čekamo videti ovu ekranizaciju. Roman je inače 2014. godine osvojio Pulicerovu nagradu za fikciju, stoga od filma isto očekujemo odlične rezultate. Knjiga prati životnu priču Thea Deckera, vodeći nas na uzbudljivo putovanje kroz njujorški Upper East Side i misteriozne antikvarnice Greenwich Villagea, preko blještavog Las Vegasa do amsterdamskih kanala. Napeti roman obračunava se s važnim temama poput ljubavi, umetnosti, odrastanja, gubitka, opsednusti i preživljavanja. Učinite sebi uslugu i sledeća knjiga koju otvorite neka bude Češljugar.

Male žene, Louisa May Alcott

Otkad je pre nekoliko dana izašao prekrasni trejler za adaptaciju ovog klasika, koji bi trebao izaći na Božić, internet ne može doći sebi. Među glavnim ulogama našla su se imena poput Emme Watson, obožavanog Timothéea Chalameta i Meryl Streep, a mi na popis obavezne lektire do kraja godine definitivno stavljamo ovaj legendarni roman američke spisateljice Louise May Alcott. Preporučujemo da i vi učinite isto.

Milion komadića, James Frey

Originalno predstavljena kao Freyova autobiografija, ova knjiga izazvala je velike kontroverze u književnim krugovima kad se uspostavilo da je priča delomično izmišljena. To inače možda ne bi izazvalo nikakav problem da se knjiga ne bavi osetljivom tematikom zavisnosti i ličnim metodama kojima ju je Frey uspešno nadvladao. Bilo kako bilo, knjiga je bila svojevremeni bestseler, a filmska adaptacija donosi velika imena poput Billyja Boba Thorntona i Charlieja Hunnama.

Izvor: Elle.hr