Duh 80-ih godina koji je podrazumevao čitav niz akcionih (duhovitih akcionih recimo, one hero, rom-kom akcionih), zatim generalno romantičnih komedija - preneo se i na eru 90-ih, ali u ipak nešto određenijoj i ozbiljnijoj formi.

Žanr romantična komedija - kakvog ga znamo danas, doživeo je svoj vrhunac tokom ovog perioda, dok su psihološki trileri počeli da grade ozbiljno, ozbiljno tle upravo u 90's epohi.

Junaci akcionih filmova poput Jean-Claude Van Damma i Arnolda Schwarzeneggera i dalje su vredno radili, ali od polovine 90-ih značajno manje. Na filmskoj sceni nastala je očigledna prezasićenost ovim žanrom i stvorila se potreba za nečim novim.

Tada na pozornicu stupa indie talas sa velikim Velikim Lebovskim. Tu je i Tarantino koji se pojavljuje baš u pravo vreme, poput kakvog nebrušenog dijamanta među režiserima. Pojavljuju se i neke manje ozbiljne ali i vrlo ozbiljne priče iz domena horora i tirlera, od kojih vam se instant budi jeza, Vrisak, Veštica iz Blera i maestralni Kada jaganjci utihnu.

Ovo je jedna od najtežih lista za sačiniti kada su u pitanju vremenske odrednice, te ćete nam orpostiti ukoliko smo izuzeli određene fenomenalne naslove, s obzirom da smo i sami svesni kako jesmo.

Budite slobodni da ih dopišete na listu putem naše Facebook i Instagram stranice, a mi vam sledećeg vikenda donosimo naš nastavak i to definitivno prošireniji!

1. Pulp Fiction 

2. The Blair Witch Project

3. Fight Club 

4. Fear and Loathing in Las Vegas

5. Dazed and Confused 

6. Singles

7. The Big Lebowski

8. There's Something About Mary

9. Jerry Maguire

10. The Age of Innocence

Tekst: Maja Bunčić