Istina. Katherine Hepburn jeste teško nadmašiti, baš kao i Sophiu Loren i Vivian Leigh, koje Meryl smatra svojim filmskim ikonama vrednim divljenja.

Ipak, kada se uzme u obzir da je ova neverovatno talentovana žena bila nominovana za čak 21 Oskar, od kojih je tri osvojila, te nominovana za 31 Zlatni globus, od kjih je osam osvojila - možemo sasvim neskromno da tvrdimo da je Meryl Streep jedna od najboljih glumica svih vremena i svakako najbolja glumica našeg doba!

Zašto? Šta je ono što glumu Meryl Streep čini toliko dobrom, za nekoliko nivoa boljom od ostalih glumica njene generacije?

Možda baš ono što je bila osnovna problematika ove liste - Meryl je podjednako genijalna kao zvezda mjuzikla (Mamma Mia), drame (Sophie's Choice), komedije (Death Becomes Her), laganih dram/com ostvarenja poput Julie & Julia, zatim naravno neprikosnovenog The Devil Wears Prada i naposletku ljubavnih The Bridges of Madison County.

I to nikako nije sve. Između ovih najpoznatijih i najuoštenijih žanrova, našli su se i raznorazna druga i drugačija ostvarenja, u kojima je naravno briljirala.

Šta god da sa ove liste izaberete da pogledate, jedno je sigurno: pogrešiti nećete.

1. Kramer vs. Kramer 

2. Heartburn

3. Silkwood

4. Sophie's Choice

5. The Bridges of Madison County

6. Out of Africa

7. Doubt 

8. August: Osage County

9. The French Lieutenant's Woman

10. The Post

Tekst: Maja Bunčić