On je rođen 1483. u Urbinu i tokom svog relativno kratkog života (umro je 1520) uspeo je da postane najtraženiji slikar u Evropi i jedan od najuticajnijih umetnika svih vremena.

Njegova dela kao što su Atinska škola, Sikstinska madona i Galatejin trijumf i dalje izazivaju divljenje svih onih koji imaju sreće da ih vide uživo, a ime njihovog autora stoji rame uz rame sa Mikelanđelom, Leonardom, Janom van Ajkom i drugim majstorima renesanse u istoriji umetnosti.

U narednim redovima ćemo vam otkriti 5 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o ovom velikom slikaru.

Njegov otac je bio slikar

Rafaelov otac, Đovani Santi, takođe je bio umetnik. On je bio dvorski slikar u Urbini, koji je imao zadatak da slika portrete članova dvora i religiozne slike. Đovani je umro kada je Rafaelo imao svega 11 godina, tako da je malo verovatno da je on stigao da puno nauči o slikanju od svog oca. S druge strane, nema sumnje da je od malih nogu od njega naučio da ceni pravu umetnost.

Rafaelov učitelj je bio majstor rane renesanse

Sa 17 godina, Rafaelo je već posedovao dovoljno veštine da otvori svoju radionicu. U to vreme, međutim, praksa je bila da mladi slikari prvo neko vreme rade za priznate starije slikare. Iz tog razloga, on se 1498. preselio u Peruđu, gde je naredne dve godine radio za najpoznatijeg slikara u ovom gradu, Pjetra Peruđina. Zanimljivo je da je upravo Peruđino dobio zadatak od pape Julija II da oslika sobe u Vatikanu, ali je na kraju ipak morao da prepusti ovaj posao svom učeniku, čiji je stil papa više preferirao.

Mikelanđelo je bio njegov veliki rival

U trenutku kada je Rafaelo stigao u Rim 1508, Mikelanđelo je već tri godine radio za papu Julija II. Mladi slikar je radio na svojim čuvenim freskama u Vatikanu u isto vreme kada je Mikelanđelo oslikavao plafon Sikstinske kapele. To je izazvalo veliki rivalitet između ova dva umetnika. Mikelanđelo nije bio oduševljen što njegov mlađi kolega dobija toliko priznanja za svoju slikarsku tehniku i smatrao je da on kopira njegov stil. Zanimljivo je da je Rafaelo naslikao Mikelanđela na svojoj čuvenoj fresci Atinska škola.

Šarmantni Mikelanđelov rival: 5 zanimljivosti iz života čuvenog Rafaela Santija

Atinska škola, Vatikan; Foto: Wikimedia Commons

On je bio veoma šarmantan

Tokom detinjstva provedenog sa ocem na dvoru Urbina, Rafael je naučio kako da se ponaša u društvu. To mu je dosta pomoglo kada je kasnije dobijao porudžbine od ljudi iz elitnih krugova, ali mu je omogućilo i da ostvari dobru saradnju sa drugim umetnicima koji su mu pomagali u njegovoj radionici. Njegov šarm mu je, naravno, pomogao i da bude uspešan u pronalaženju ljubavnica. Rafaelo se nije ženio, ali je bio u dugoj vezi sa Margeritom Luti, koja je pozirala za njegov čuveni portret La Fornarina.

Rafaelo je imao puno asistenata

U Rafaelovoj slikarskoj radionici je bilo zaposleno čak 50 asistenata. Oni su dovršavali mnoge njegove započete slike, a neretko su na osnovu njegovih crteža pravili slike od nule. To je bila uobičajena praksa u to vreme, koja je Rafaelu omogućila da prihvata nove porudžbine od bogatih pojedinaca i crkve u trenucima kada je još uvek bio preokupiran započetim delima.

Izvor: City Magazine