Jedan od takvih je Kevin Spacey. Čovek koji je snimio relativno mali broj filmova, ali je svaki bio blokbaster i svojevrsno remek-delo. Svaki je izazvao ogromnu pažnju publike i kritike i svaka njegova uloga bila je predmet analiza u kojima se raspreda je li to, ustvari, njegova uloga života, jer zaista, svaka je bila bravura za sebe.

Genijalnost koja graniči s ludilom

A rano je krenuo. Godine 1981. dobio je svoju prvu ulogu u pozorišnoj predstavi Henry IV, a potom se brzo preselio na slavni Brodvej. Nije mu dugo trebalo da stigne do filmskog platna i počne da kreira likove koji su nas ostavljali bez teksta.

Prva uloga koja je planetarno učinila poznatim jeste ona u kultnom filmu "Sedam" sa Brad Pittom i Morganom Freemen-om. Nakon toga usledio je film "Dežurni krivci". Za svakoga ko je gledao ovo ostvarenje - jasno je da se radi o čistoj genijalnosti koja graniči s ludilom, jer toliko se uneti u ulogu, jednostavno, ne može "običan" mozak. To je prepoznala i Američka akademija za film, koja mu je dodelila Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u tom ostvarenju.

Nakon jedne prestižne nagrade Akademije, 2000. usledila je i druga. Ovoga puta za glavnu mušku ulogu u filmu "Američka lepota", u kojoj je mastrelano doneo ulogu čoveka koji naizgled ima sve, ali se njegov život ispod površine, zapravo, raspada, a u njemu je samo i jedino osećaj beznađa i nezadovoljstva, lične borbe i agonije.

U godinama koje su usledile Kevin Spacey je ređao ulogu za ulogom i svaka bi se mogla nazvati životnom. No, prava, ona koja je pokazala svu njegovu moć, inteligenciju, glumačku genijalnost tek je trebalo da usledi.

Kao oskarovac, holivudska A kategorija, megazvezda prihvatio je ulogu u seriji na do tada relativno nepoznatom internet-servisu Netflixu.

Serija je nosila naziv "Kuća od karata"(House of Cards), kako je prevedena na naš jezik. U seriji Spacey glumi hiperambicioznog, do srži pokvarenog, beskrupuloznog i surovog političkog lisca za koga reč "ne može" ne postoji – Frank Underwood-a.

Osim što je Spacey svoju ulogu odigrao maestralno i seriju vinuo u nebesa, pa je Netflix preko noći postao svetski megahit, zbog teme serije na neki sebi svojstven način razgolićuje zakulisne radnje američke politike, serija je izuzetno bila gledana i u političkim krugovima. Ne samo u SAD. Prema određenim informacijama, čak je i predsednik Rusije Vladimir Putin naredio svim funkcionerima, posebno zaduženim za spoljnu politiku, da prate seriju kako bi naučili kako funkcioniše američka politika iza kulisa.

Pet sezona serije milioni ljudi su gutali, a talentovanog glumca je postalo teško odvojiti od lika Underwood-a. Na samom kraju pete sezone Kevin Spacey je bio na vrhuncu.

Međutim, tu mu je bio i kraj. U pokretu koji je nazvan #MeToo pao je veliki broj zvezda zbog navodnog neprimerenog kontakta sa ženama. I Spacey je pao, ali zbog navodnog neprimerenog kontakta sa muškarcem (tada dečakom) Anthony rapp-om.

Rapp je glumca optužio za neprimerene dodire kad je imao 14 godina, a glumac 26. Tu je sve krenulo nizbrdo. Iako je Spacey odmah izdao saopštenje u kojem priznaje da je gej (mada se to pretpostavljalo) i da se ne seća da je imao neke "neprimerene" kontakte s Rappom jer je bio pijan - sve što je radio, preko noći je nestalo.

Ekspresno je delovao i Netflix. Izbacili su Spaceya iz serije, a potom je sud pokrenuo postupak.

Netflixu se ovaj potez obio o glavu zbog gledanosti šeste sezone, kojom su fanovi širom sveta bili razočarani. No, za glumca su nevolje tek počele. Sudski postupak se razvukao, ostajao je bez uloga, a filmovi koje je snimao zarađivali su svega po nekoliko stotina dolara. Jednom rečju - debakl

I dok je cela agonija trajala, na glumčevo ime se tovarila ljaga. Sve što je do tada radio nestalo je, proglašavan je za "pedera pedofila". Blistava karijera i talanat kakav se retko rađa, doživeli su svoj kraj. 

Međutim, naknado,  sve tužbe koje su pokrenute protiv Spacey-a povučene su. Nije bilo objašnjenja.

Teško je očekivati da će glumac više ikad dobiti zapaženiju ulogu i da će njegova karijera u bilo kom obliku biti nastavljena. Da li je Kevin Spacey zaista odgovoran za optužbe koje su mu se stavljale na teret i da li se zaista nije sećao pomenutog događaja - nikad se, verovatno, neće saznati, ali ono što se definitivno zna je da je svet ostao bez jednog neponovljivog glumačkog genija, koji je plenio svojim raskošnim talentom.

Spaceya i seriju srušili politički centri moći?

Nakon što su se pojavile optužbe i nakon što je Netflix izbacio glumca iz serije, počele su razne teorije zavere. Prema jednoj od njih, Spacey-u je sve "napakovano" s ciljem da se zaustavi sama serija "Kuća od karata". Prema toj teoriji, serija je smetala mnogim centrima moći jer previše razgolićuje i otkriva detalja o mračnoj strani američke politike.

Navodno su politički centri moći u Vašingtonu bili besni jer se sveta američka demokratija prikazuje kao beskrupulozni svet u kojem se samo pikaju lični i interesi određenih grupa.

Prema toj teoriji, Spacey je srušen po receptu koji Undeerwood koristi u seriji – perfidnim igrama, spletkama i podmetanjem i eliminacijom svakoga ko mu "stoji na putu".

Izvor: Stil.rs