“U vreme zdravstvene krize, mnogih političkih promena i ograničenja, naše navike počinju da se menjaju, i svakodnevica se dovodi u pitanje. Šok nas tera da promenimo i preispitamo svoje obrasce. Dom i prostor dobijaju novo značenje dok svakodnevni gestovi i navike postaju deo umetničke ekspresije. Započela sam seriju „egzorcizmima“ kao repetativnim gestovima i instalacijama koje sam istraživala i stvarala u svom stanu tokom “shelter in place” naredbe u Njujorku. Ispitujem obrasce, rituale, vreme i prostor, kroz repeticije i izrade predmeta, sa ciljem da se kroz prepoznatljive radnje prebacim u novu realnost u kojoj smo se našli. U fokusu su mi tri značenja reči koje su postale diskutabilne u novom kontekstu - sloboda, humanost i granice. Egzorcizam 04 predstavlja nastavak vizualizacije i ispitivanja nove realnosti i njenih posledica u socijalnom, emotivnom i političkom smislu. Gde smo mi kao pojedinci i kao društvo i šta to znači za budućnost?” - Sara Kostić

Sara Kostić je interdisciplinarna umetnica koja stvara u oblasti performansa, vizuelne umetnosti i arhitekture. Zavšila je Master studije na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega je bila učesnik PerformanceHUB programa u Beogradu kao i EmergeNYC, na Hemispheric Institututu za Performans i Politiku na Njujorškom Univerzitetu.

U svom radu inkorporira  različite društvene fenomenologije koja se odnose na, socijalno, političko i fizičkog telo, dovodeći u pitanje transformativne odnose između granica i mogućnosti. Aktivno učestvuje i sarađuje sa međunarodnom performans scenom, izvodila je na Venice International Performance Art Week-u (Italija), Bijenalu u Mardinu (Turska), Abrons Art Centar (Njujork), Grace Exhibition Space (Njujork) i drugi.

Program Performans Umetnosti u MSUB osmislila je umetnica Marta Jovanović  kao savremenu platformu koja će pružiti umetnicima i kustosima iz zemlje, regiona kao i internacionalno, polje delovanja u kome su razmena ideja, eksperiment i kreacija osnovne vodilje. Zamišljen je kao ‘živa platforma” i obuhvatiće performanse, okrugle stolove, predavanja, radionice, projekcije filmova i izložbe kako domaćih tako i međunarodnih umetnika koji rade i stvaraju u okviru ove discipline.

Takodje ima za cilj da se podrže domaći umetnici i inicijative, kao i da se olakša interakcija i zajedničko stvaranje sa međunarodnim umetnicima i kustosima u sferi umetnosti performansa. Beograd je jedno od najvažnijih istorijskih prestonica kad je performans umetnost u pitanju ne samo u regionu vec i u svetu koji je izmedju ostalih dao umetnicu Marinu Abramović. Kreirajući Program Performans Umetnosti u MSUB, srpska savremena umetnička scena istupa korak bliže svetskim prestonicama u domenu savremenog stvaralastva.

Bašta Galerije-legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića 

Adresa: Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd 

Subota 26. septembar, 2020 

Vreme 15:30h