Nagrada za najbolja umetnička ostvarenja na koloniji, po oceni stručnog žirija, ove godine pripala je slikaru Petru Mošiću.

Na izložbi su predstavljena dela nastala na kreativnom druženju umetnika, njih dvadesetak iz BiH, Srbije i Crne Gore, koji su po pozivu trebinjskog akademskog slikara Dražena Milića, koji je inače selektor i osnivač kolonije, u Trebinju boravili od 15. do 19. septembra, stavarajući u inspirativnom ambijentu Muzeja Herceg.

Pre nepunih mesec dana ovaj talentovani mladi slikar nagrađen je i prestižnom nagradom koju na godišnjem nivou dododeljuje fondacija Momo Kapor, a našao se i u našem aktuelnom oktobarskom izdanju magazina ELLE kao jedan od umetnika koji su učestvovali sa nama u razgovoru na temu intimnosti.

Petar Mošić (1981, Beograd) završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Anđelke Bojović. Ovaj mladi umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil. Jedna odznačajnijih nagrada jeste Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016).

Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala.

Učestvovao je na petnaest samostalnih i preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, poput Glo’Art fondacije u Belgiji (2016, 2017, 2018, 2019).

Od 2016. do 2018. bio je član Saveta Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Glo’Art fondacija proglasila ga je 2019. godine za jednog od najuspešnjih mladih umetnika koji su gostovali na ovoj međunarodnoj rezidenciji. Živi i stvara u Beogradu.

Zajedničkom izložbom radova i proglašenjem najboljih u Muzeju Hercegovine u Trebinju zatvorena je ovogodišnja, 5. međunarodna umjetnička kolonija “Kolo”.