Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispratite promociju knjige fotografija „Bamitbah” Ivana Hrkaša

Knjiga Bamitbah (U kuhinji) u izdanju sarajevske izdavačke kuće KultB, je dokumentarno-umetnička serija fotografija Ivana Hrkaša o svakodnevici u sarajevskoj Jevrejskoj opštini danas.

  Izvor: Foto: Imrana Kapetanovic

Autor vizuelno beleži prostor kuhinje i trpezarije u Jevrejskoj opštini, svakodnevne situacije, duh i zajedništvo jedne male ali otvorene zajednice u gradu koji je doživeo brojne transformacije (kulturne, društvene, ekonomske, istorijske) u poslednje dve decenije. Hrkaš portretiše redovne posetioce Jevrejske kuhinje, koja je svoja vrata otvorila svim građanima Sarajeva. Tim fotografskim zapisima prepričava ispovesti ljudi, istoriju jedne zajednice, arhivira deo sećanja više generacija.

U subotu, 14. novembra, u 18h, prisustvujete promociji knjige fotografija „Bamitbah” Ivana Hrkaša, na kojoj će učestvovati autor, književnik Igor Štiks i kustos Miroslav Karić.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Macintosh) Created: 2015:10:19 01:50:22

Zbog trenutnih okolnosti, promocija uživo će se održati u Umetničkom prostoru U10 za ograničen broj osoba, te Vas molimo da se, ukoliko želite da prisustvujete uživo, obavezno prijavite na mejl: [email protected] Takođe, promocija će biti snimana i uživo prenošena na Instagram profilu:www.instagram.com/u10_artspace, te Vas srdačno pozivamo da je pratite na taj način.

Ivanu je bilo 13 godina kada je s roditeljima napustio ratom zahvaćeno Sarajevo. U Jevrejskoj opštini Ivan je usvojio važne lekcije o odrastanju, a sećanja na te dane će mu narednih godina olakšati život u dalekom Izraelu. Iz potrebe da javnost na svoj način upozna s magičnim mestom detinjstva, Hrkaš započinje priču o jedinstvenom prostoru koji egzistira nesmetano naspram političkih tranzicija i ekonomskih promena; mestu mira i opuštenosti koje je ostalo zaštićeno u hektičnom vremenu stalnih promena, nedostatka moralnih i drugih vrednosti, brisanja tradicije i svetonazora.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Macintosh) Created: 2018:09:19 23:24:15

Bamitbah je emotivno putovanje kroz sećanja na vlastito iskustvo unutar jedne kolektivne prošlosti i jedino se može doživeti (ili pak proživeti) kao reminiscencija nekog srećnijeg doba.
Bamitbah će promovisati i beogradskoj publici predstaviti cenjeni književnik Igor Štiks i renomirani kustos Miroslav Karić.

Projekat Bamitbah je privukao veliku pažnju javnosti kada su fotografije, pre nego su objavljene u knjizi, bile izložene u auli Većnice u Sarajevu, u oktobru 2015, povodom proslave 450 godina postojanja Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U decembru 2017, istaknuti književnik Miljneko Jergović je posvetio svoju kolumnu (Subotnja matineja, dnevne novine Jutarnji list) knjizi Bamitbah i Ivanovom životu i radu, te ju je uvrstio među 17 najboljih knjiga u 2017. godini, na trećem mestu. Inače, sarajevski fotograf Ivan Hrkaš svoj fotografski rad prezentuje kako u lokalnom tako i u internacionalnom ambijentu. Njegovi fotografski ciklusi su izlagani u SAD, Meksiku, Kini, UK, Sloveniji, a njegov rad Trojka bio je predstavljen u Muzeju suvremene umetnosti u Rijeci. Osim što aktivno izlaže, Hrkaš predaje predmet Fotografija na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Macintosh) Created: 2016:10:12 20:59:53

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity