Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina. Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o ljubavi koje ne smete propustiti:

1. GOSPOĐICA MARKS

Režija: Susanna Nicchiarelli

Italija, Belgija / Italy, Belgium 2020 / 107’

Program: Glavni takmičarski program

Elenor - bistra, inteligentna, strastvena i slobodna - najmlađa je ćerka Karla Marksa. Kao jedna od prvih žena koja je spojila teme feminizma i socijalizma, ona učestvuje u borbi za radnička i ženska prava i za ukidanje dečijeg rada. Kada 1883. upozna Edvarda Avelinga život, koji je do tad vodila, raspada se kroz strastvenu, ali tragičnu ljubavnu priču.

2. PALM SPRINGS

Režija: Max Barbakow

SAD, 2020 / 90’

Program: Glavni takmičarski program

Kada bezbrižni Najls i nevoljna deveruša Sara dobiju priliku da se susretnu na venčanju u Palm Springsu, njihov odnos se zakomplikuje jer nisu u stanju da pobegnu sa mesta događaja, niti jedno od drugog.

3. VEČERA U AMERICI

Režija: Adam Rehmeier

SAD, 2020 / 106’

Program: FEST Fokus

U sumornom predgrađu američkog srednjeg zapada, pank roker Sajmon ponovo je u begu. Slučajan susret sa ekscentričnom Pati pruža mu mesto za skrivanje, mada ona ne shvata da je njen novi prijatelj anonimni pevač njenog omiljenog benda. Kako se njih dvoje upuste u seriju nezgoda, shvataju da imaju mnogo više zajedničkog nego što su prvo očekivali.

4. SUPERNOVA

Režija: Harry Macqueen

Velika Britanija, 2020 / 93’

Program: Gala

Sem i Tasker su zajedno dvadeset godina i u svom starom kamperu putuju duž Engleske kako bi posetili porodicu, stare prijatelje i omiljena mesta iz svoje prošlosti. Nakon dijagnoze koja menja život, zajedničko provedeno vreme postaje važnije nego ikada, sve dok tajni planovi ne stave na test njihovu ljubav.

5. BETI BLU

Režija: Jean-Jacques Beineix

Francuska, 1986 / 185’

Program: Festovih 50

Beti i Zork žive u kući na obali. Vole se strasno i beskrajno. Sasvim slučajno ona nalazi ispisane stranice njegovog romana. Oduševljena Zorgovim pisanjem, Beti ne razmišlja nego ga tera da odu u Pariz i nađu izdavača za knjigu. Uprkos njenim nastojanjima, izdavača ne nalaze. Sele se na jug, ona počinje da gubi razum i sve češće ima napade ludila. Ljubav i ludilo vode ih do granice koju obični ljudi ne prelaze.

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Više o programu pročitajte na: www.fest.rs