Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti se ove godine održava 8. put od 01. do 04. jula. Ovogodišnji takmičarski program je nastao spajanjem prijava od dve godine, tako da je od 1200 prijavljenih filmova temeljnim radom izabrano 30 koji će biti prikazani u Bajinoj Bašti. U pitanju su filmovi iz regiona, Evrope i sveta, od studentskih radova, do Kanskog pobednika, sa vrlo raznovrsnim temama, tako da će publika na 8. Bašta Festu imati priliku da pogleda intrigantan i šarenolik program.

U susret ovom događaju, razgovarali smo sa Majom Šušom, umetničkom direktorkom i selektorkom Bašta Festa, koja nam je izdvojila top 5 filmova o životu i ljubavi.

''Mnogo mi se dopao predlog Elle-a da napravim izbor filmova koji navode na razmišljanje o životu i ljubavi, jer i sama najviše volim umetnost koja se bavi baš ovim temama. Prilikom selekcije filmova za Bašta Fest, maksimalno sam se trudila da programom obuhvatimo što više tema i žanrova. Mladi autori se veoma često bave preispitivanjem seksualnosti, odrastanjem, traženjem u svetu koji ih okružuje, tako da su ova pitanja neizbežna'' rekla je Maja, a evo i njenih predloga.

1. BOJIM SE DA TI ZABORAVIM LICE reditelja Sameh Ale (Egipat)

Prošlogodišnji Kanski pobednik, sjajno spakovan i snažan film. Kroz analizu patrijarhalnog sistema u muslimanskom društvu, pratimo ličnu priču koja nas ostavlja bez daha.

Sinopsis: Nakon razdvojenosti od 82 dana, Adam prolazi težak put da bi se opet sastao sa onom koju voli, šta god za to bilo potrebno.

2. MATURA reditelja Gvozdena Ilića (Srbija)

Film o preispitivanju seksualnosti, koja daje sebi pravo da vrca u svim pravcima. Film nose fenomenalni mladi glumci Ivana Zečevič, Pavle Mensur i Pavle Čemerikić, koji autentičnošću i energijom daju ovom filmu jedan poseban kvalitet.

Sinopsis: Troje najboljih prijatelja odlaze sa proslave maturske večeri. Noć koja sledi, otkriva njihove potisnute želje i nerazjašnjene odnose.

3. BROKOLI reditelja Eliota Fetveisa (Francuska)

Jako duhovit film, koji iza smeha koji izaziva, pogađa u srž strahova roditelja od toga kakvo bi njihovo dete moglo da bude. Poigrava se i sa transformacijom kroz koju ljubavni odnos dolazi kada stigne novi član porodice, a pogotovo ako je to brokoli.

Sinopsis: Par koji sa radošću iščekuje rođenje prvog deteta susreće se sa ogromnim šokom kada se ispostavi da je njihova beba brokoli.

4. LUCIJA I LIMBO rediteljke Valentine Maurel (Belgija)

Tenzija oko gubljenja nevinosti i prilagođavanja sredini savršeno je oslikana kroz glavnu junakinju Luciju, sa kojom u potpunosti saosećamo. Meni je ovaj film probudio sećanja na srednjoškolski period i sve te male i velike pokušaje da budemo dopadljivi i da se uklopimo.

Sinopsis: Šesnaestogodišnja Lucija želi da se reši dve stvari više nego bilo čega drugog: vaški i nevinosti.

5. FIKUS reditelja Andreja Volkašina (BiH)

Prepotresan, nežan film o prijateljstvu, ljubavi, životnim (ne)ispunjenim željama. Glavnu ulogu igra sjajni bosanski glumac Edin Koja Avdagić, koji je tako divno i precizno odigrao sve nedaće u kojima su se Almir i njegova prijateljica Milica našli, a opet ih podnose nekako snažno i sa rukom u ruci.

Sinopsis: Almir je nedeklarisani homoseksualac koji prolazi kroz proces prihvatanja samog sebe. Ostavljen na cedilu od strane svog oženjenog ljubavnika, Almir odlučuje da provede novogodišnju noć sa prijateljicom Milicom koja umire. Dok grad proslavlja, njih dvoje pričaju o životu i ljubavi, ali da li Almir sme da kaže najbližoj prijateljici svoju najdublju tajnu?

Ficus Trailer from Andrej Volkashin on Vimeo.