Zahvaljujući neverovatnom rasponu glasa od tri oktave, kao i izuzetno izražajnoj interpretaciji, Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald) postala je ikona džeza prošlog veka.
Rođena je 25. aprila 1917. godine u Njuportu u američkoj državi Virdžinija u siromašnoj crnačkoj porodici. Siromaštvo nije uspelo da uništi maštu male Ele, koja je sanjala da postane pevačica. Već sa 16 godina učestvuje na konkursu amatera u Apolo tetru u Harlemu, gde je osvojila prvu nagradu.

Već sa 17 postaje vokalna solistkinja orkestra "Cik Veb", sa kojim je snimila, između ostalih, numere "If you Can't Sing It", "Love and kisses" i You'll have to sing it".

1939. godine, Ela Ficdžerald preuzima vodstvo nad orkestrom i snima preko 150 numera, ukljucujuci i nezaboravnu ''A Task, a Task".

1941. godine započinje solo karijeru, oprobavajuci se svingu i bi-bopu. Ubrzo je postala kraljica "skata", a poigravala se sa i sambom, gospelom i raznim muzičkim pravcima.

Zahvaljujući njenom izražajnom pevanju i neverovatno čistom glasu, mnogi veliki kompozirori poput Džordža Geršvina, Kola Portera i Djuka Elingtona, želeli su da pišu upravo za nju, a sa legendom džeza Lujom Armstrongom ostvaruje izuzetnu saradnju i snima tri albuma 1956. i 1957. godine.

Sa Net King Kolom i Frenkom Sinatrom snimila je čuvene duete.

Osim Gremi nagrada, dobila je i nagradu za životni delo, Nacionalnu medelju umetnosti Rolanda Regana, predsedničku medalju slobode Džordža Buša.

Ela Ficdžerald je imala dva braka i jednu usvojenu ćerku. Umrla je 1996. goidne.

Pretraživač GOOGLE danas slavi 95 godina od njenog rođenja.

Sa karijerom dugom 59 godina i osvojenih 14 Gremija, Ela Ficdžerald jedna je od najuticajnijih džez pevačica 20. veka.